Wiki(on)wijs? (2)

Minister Plasterk zegt over het Wikiwijs project het volgende:

Het einddoel van Wikiwijs is om al het lesmateriaal op deze manier aan te bieden, van basis tot en met hoger onderwijs, gebaseerd op het Wikipedia-principe van ‘wisdom of crowds’. Een van de redenen dat Wikipedia-encyclopedieën zich kenmerken zich door een hoge kwaliteit, is dat iedereen elkaar voortdurend controleert en zo nodig corrigeert.

[bron]

Wel zijn er wel een aantal verschillen met de Wikipedia (zo mogen alleen docenten veranderingen aanbrengen).

Nu kan ik me weinig voorstellen bij lesmateriaal dat voortdurend wordt aangepast en gecorrigeerd. “Kijk even naar opdracht 3 over een hefboom.” “Meester opdracht 3 gaat over een bak met water.” Ehhh, wie heeft dat nu weer aangepast?

Als docent wil je verantwoordelijk zijn voor het lesmateriaal en er ook van op aan kunnen dat het lesmateriaal is zoals je dat bedacht hebt. Zonder aanpassingen, zonder correcties. Voor wat de minister voor ogen heeft is een Wiki niet geschikt.

In de Handreiking Kwaliteit digitaal lesmateriaal (van Kennisnet) worden 4 niveau’s beschreven binnen (digitaal) lesmateriaal:

  1. niveau 1: fragmenten (foto, stukje tekst, .. zonder relatie’s)
  2. niveau 2: informatieobject of toets (fragmenten in samenhang)
  3. niveau 3: leereenheid (objecten in samenhang)
  4. niveau 4: module of cursus

Nu kan ik me voorstellen dat een Wikiwijs wiki gebruikt kan worden om de niveau’s 1 en 2 te verzamelen. Wanneer gegevens worden gebundeld tot een leereenheid dan wil ik als docent wel de controle over de werkzaamheden houden.

Niet goed te begrijpen is dat de minister niet heeft gekeken (heeft laten kijken) naar andere manieren om digitaal lesmateriaal te maken. Er zijn er vele online maar laat ik er één noemen: Connexions.

Connexions is: a place to view and share educational material made of small knowledge chunks called modules that can be organized as courses, books, reports, etc. Anyone may view or contribute:
authors create and collaborate
instructors rapidly build and share custom collections
learners find and explore content

Bij Connexions hebben ze veel lesmateriaal online staan (vrij te gebruiken). Op verzoek maken ze er ook een pdf bestand van (voor op een computer, of een e-book reader), of leveren ze een geprinte versie af. Als gebruiker heb je volledige controle over je eigen lesmateriaal (je maakt een kopie van hetgeen je nodig hebt onder je eigen naam). Je past lesmateriaal aan, vertaalt het, kort het in, maakt het langer, … en dan publiceer je het resultaat weer zodat anderen het kunnen kopiëren en verder kunnen bewerken.

Richard Baraniuk legt uit wat de minister vermoedelijk wil gaan bereiken met Wikiwijs in zijn TED talk. Maar of Wikiwijs de juiste vorm is betwijfel ik. Als je kijkt naar Connexion (of vergelijkbare websites) dan zie ik iets anders, beter bruikbaar dan de gedachte van een Wiki (wijs of niet).

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Over docenten, Over lessen, Over onderwijs en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s