Cijfers geven of juist niet?

Op de school waar ik werk geven we de leerlingen geen cijfers, alleen beoordelingen. Pas als de wetgever cijfers eist (bij het schoolexamen) komen er cijfers. Daarvoor krijgen de leerlingen een waardering die niet alleen aangeeft of de leerlingen een goed resultaat heeft behaald, maar ook aanwijzigen om nog beter te worden.
Een deels subjectief geheel, waarbij je elke leerling de begeleiding kan geven die het nodig heeft.

Op de HTS waar ik vandaan kom werden wel cijfers gegeven, maar elk cijfer van 6 en hoger werd verder als “voldoende” behandeld. Er kon niet gecompenseerd worden. Met de gedachte dat als je voor een vak een 10 haalt, en voor een ander vak een 3, je misschien je aandacht anders moet verdelen.

De Canadese professor Denis Rancourt heeft problemen met zijn nieuwe baas omdat hij geen cijfers geeft. Hij geeft aan of de leerlingen “geslaagd”, dan wel “niet geslaagd” zijn (bron).

Denis Rancourt geeft aan dat het geven van cijfers niet tot inzicht leidt:

With grades students learn to guess the professor’s mind and to obey.

We sat there sometimes and reviewed things from first year physics, and I was able to find things that are very fundamental to Newton’s laws that the majority of the class had not understood.

Het is mooi om te zien hoe verschillende scholen omgaan met het geven van beoordelingen. Zonder dat er “één” de juiste zal zijn.
De vrijheid van een docent (in dit geval van Denis Rancourt) komt hierbij wel behoorlijk in de knel. Ben benieuwd of Rancourt zijn ontslag kan tegenhouden, en een werkbare omgeving overhoudt.

[via Stephen Downes]
[via Wilfred Rubens]

Dit bericht werd geplaatst in Over docenten, Over leerlingen, Over onderwijs en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Cijfers geven of juist niet?

  1. Pingback: Opleiding zonder cijfers « Bernard Blogt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s