Collegiale consultatie

Binnenkort start op mijn school de “collegiale consultatie”.

“Dit houdt in dat je een beroep doet op een collega om mee te denken over een situatie waar je vragen over hebt.”

[bron: aankondigings e-mail over collegiale consultatie]

En die (observatie) vraag resulteert dan in één bezoekje van een collega. Nu lijkt mij één bezoekje in een schooljaar wel een beetje weinig. Maar meer zit er niet in dit jaar. Werkdruk. En blijkbaar heeft het ook niet een al te hoge prioriteit.

Bill Gates gaat in zijn TED presentatie (februari 2009) in op de volgende vraag: “How do you make a teacher great?” (in het tweede deel, vanaf 7:57 minuten). Bill stelt dat het een vraag lijkt waar mensen veel tijd aan besteden. Een vraag waar we veel over weten. Maar in werkelijkheid is dat niet het geval. Bill beschrijft een heel andere manier van “collegiale consultatie”. Hij stelt zich een leslokaal voor waarbij elke les altijd opgenomen wordt op video. En waarbij de docent zelf een stukje les selecteert waarbij het goed ging, en een stukje les waarbij het niet goed ging. En vervolgens komen docenten elke 4 weken bij elkaar om hier over te praten. Om van elkaar te leren. In de presentatie geeft Bill aan dat een “master” opleiding niets zegt over hoe goed een docent is. Het belangrijkste criterium waardoor docenten beter worden blijkt de prestatie in het verleden te zijn. Bill Gates verwijst naar de Kipp scholen in Amerika waar juist het functioneren van docenten centraal staat.

In normale scholen, zegt Bill, wordt docenten niet verteld hoe goed ze functioneren.

Collegiale consultatie zou ingebed moeten worden in de organisatie. En dat kan alleen als het belangrijk genoeg gevonden wordt en het een prioriteit krijgt binnen de school. En dan zal het met grotere regelmaat moeten gebeuren dan eens per jaar lijkt mij.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Over docenten, Over onderwijs en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.