Smartboard functie: Selecteren en groeperen

De meest gebruikte knop in het Smartboard Notebook is waarschijnlijk de knop Selecteren.

Met deze instelling kan je objecten in het Notebook bestand kiezen om ze te bewerken, te verslepen, … Een geselecteerd object krijgt in het Notebook bestand een kader, een groen bolletje, een vierkantje met een driehoekje, en een wit bolletje (over objecten zie ook dit bericht).

Selecteren

Als de functie Selecteren is aangeklikt dan kan je één object selecteren door er op te klikken. Het kader verschijnt dan bij het geselecteerde object. Meerdere objecten kan je selecteren door met de muis buiten een object te klikken, de linkermuisknop ingedrukt te houden en dan een rechthoek te maken om de objecten die je wilt selecteren.

Alle vierkantjes zijn los te selecteren. Door er een rechthoek omheen te trekken met de muis worden alle vier de vierkantjes geselecteerd. Ze hebben nu allemaal een eigen kader met bolletjes gekregen.

Soms is het lastig om alle losse objecten die je wilt selecteren te vangen in een rechthoek. Je kan dan één object “erbij” selecteren door de Ctrl (CONTROL) toets ingedrukt te houden (Mac: Apple-toets) en dan op een object te klikken. Ook kan je van een grote groep één object “ervanaf” halen door Shift + Ctrl (SHIFT CONTROL) in te drukken (Mac: Shift+ Apple) en dan op een object aan te klikken.

Groeperen

Losse objecten kunnen bijelkaar gevoegd worden met de functie groeperen in het rechtermuis menu (of klik op het vierkantje met het driehoekje). Of gebruik de sneltoets Crtl+G (Mac: Apple+G). De losse objecten worden dan één object. Je ziet dan ook nog maar 1 kader met bolletjes.

Een groep kan ook weer “losgehaald” worden waardoor de onderliggende objecten weer zichzelf worden. Kies in het rechtermuis menu > Groeperen, > Groep opheffen (Windows: Ctrl+R of Mac: Shift+Apple+G).

Selecteren en dan bewerken

Als een aantal objecten geselecteerd zijn, dan worden de bewerkingen uitgevoerd voor alle geselecteerde objecten. Ze worden allemaal groter of kleiner, of -zoals in dit voorbeeld- draaien ze allemaal om hun eigen middelpunt. Een aantal objecten die een groep vormen draaien om hun nieuwe middelpunt.

Een gedachte over “Smartboard functie: Selecteren en groeperen

  1. Pingback: Smartboard functie: Wissen « Bernard Blogt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.