Smartboard functie: Smart Notebook printer

Photo by Pheaber (by-sa)
Photo from Flickr user Pheaber (by-sa)

Meestal wil je iets op papier hebben als je gaat printen. Maar naast de “printer naar papier” zijn er ook steeds meer “printers” die een bepaald bestand aanmaken. Zo kan je een “printje” maken die wordt opgeslagen als .pdf bestand of als flash (.swf) bestand. Voor de Smartboard Notebook software is er (alleen bij de Windows versie, dus niet voor de Mac) ook een Smart Notebook Printer.

De Smart Notebook Printer maakt van elke bladzijde die normaal op papier zou komen een Smartboard Notebook object, opent de Notebook software en plaatst elk object op een aparte bladzijde van de Notebook presentatie. Het mooie is dat dit werkt vanuit elk programma, of het nu een tekstverwerker, een tekenprogramma, een spreadsheet programma, …. is. Hieronder een voorbeeld waarbij een eindexamen Duits (een .pdf bestand) is geopend in Adobe Reader, en van daaruit “geprint” wordt met de Smart Notebook Printer. Ga naar bestand, afdrukken en kies daar de Smart Notebook printer.

Elke bladzijde wordt een los object en wordt op een nieuwe Notebook bladzijde geplaatst. In dit voorbeeld zijn er 9 bladzijden te “printen”  en ontstaan er dus ook 9 Notebook bladzijden.

Meestal wordt het object erg groot (een heel A4). Om het goed te kunnen lezen kan je inzoomen zodat de niet de hele pagina zichtbaar is maar de paginabreedte.

Zelf werk ik vaak op een Mac (en die heeft geen Smart Notebook printer) en ik heb gemerkt dat ik de Smart Notebook printer eigenlijk niet zo veel gebruik. Omdat meestal een A4 geprint word is het van belang om in te zoomen en dat werkt niet zo soepel.

De Smart Notebook printer is goed te gebruiken als leerlingen zelf een uitdraai op papier hebben. Je gebruikt het dan om aan te geven welke onderdelen je bedoelt maar de leesbaarheid is dan niet zo van belang. Ook het “printen”  van plaatjes of presentaties kunnen bruikbare (leesbare) objecten opleveren.

Alternatieven voor het gebruik van de Smart Notebook printer zijn:

  • Gebruik het originele programma om iets te laten zien op het Smartboard scherm (in dit voorbeeld Adobe Reader, of een Word document in Word);
  • Selecteer de tekst die je wilt gebruiken en maak daar een tekst object van in Notebook (je mist dan de vormgeving maar hebt veel flexibiliteit om de tekst te tonen);
  • Gebruik de Smart Screen Capture tool (die beschreven wordt in een andere post).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.