Communiceren binnen een school

Aan het einde van het schooljaar is het altijd een beetje hectisch. Het huidige jaar moet afgerond worden en het nieuwe jaar moet gestart worden. Het is vooral in deze tijd dat het me opvalt dat er veel gedaan wordt zonder dat er over gecommuniceerd wordt. De jaarkalender komt als uit een hoge hoed, kennis van collega’s is niet geactiveerd. De lesverdeling komt nadat iedereen zijn en haar wensen heeft aangegeven, maar de “concept” lesverdeling bevat nog (te) veel onjuist ingevulde zaken.

Bij TED is (weer) een presentatie geplaatst van Clay Shirky (17 minuten) met een ietwat misleidende titel. Clay beschrijft eerst het “medialandschap” en onderscheidt daarbij de volgende 3 fasen:

  • One-to-one communicatie (telefoon)
  • One-to-many communicatie (boeken, radio, tv)
  • Many-to-many communicatie (internet toepassingen)

In het onderwijs gebruiken we nog veel te veel de one-to-one en one-to-many communicatie met leerlingen. Maar ook de communicatie tussen het personeel en schoolleiding onderling vertoont nog weinig kenmerken van samenwerken, samen doen.

Aan het einde van de presentatie beschrijft hij één van de onderdelen van de Obama campagne waarbij het internet wordt gebruikt om meningen van burgers te verzamelen. Obama laat zien dat het niet nodig (mogelijk) is om iedereen tevreden te houden, maar dat het van groot belang is om het contact in stand te houden en niemand uit te sluiten.

Wanneer komt dat inzicht ook binnen scholen tot een ontwikkeling waarbij iedereen kan participeren?

Update: De titel van de presentatie is inmiddels gewijzigd van “How Twitter can make history” naar “How social media can make history” en dat geeft beter aan waar de presentatie over gaat.

Dit bericht werd geplaatst in Over onderwijs en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s