Smartboard functie: Uitlijnen

Op een Smartboard Notebook bladzijde kan je objecten overal naar toe schuiven. En dat is handig. Maar soms wil je toch dat het geheel er iets netter uitziet. Dat plaatjes netjes onder elkaar staan. De Notebook functie uitlijnen helpt je hierbij.

Via het menu kom je bij de functie uitlijnen. De verschillende functies worden hier besproken.

Mac

Mac

Windows

Windows

Er worden 4 mogelijkheden getoond met aanvinkvakjes (select buttons). Je kan dus elke optie apart aan of uit zetten.

Mac

Mac

Windows

Windows

Hulplijnen voor actieve objecten weergegeven.

Smartboard Notebook laat standaard geen hulplijnen zien. Met het aanvinken van deze optie worden de hulplijnen getoond van het object waar je mee werkt (ten opzichte van zijn omgeving). Zelf heb ik deze altijd aanstaan, omdat het zowel bij het voorbereiden van een les, als het werken in de klas handig kan zijn (en nooit storend is).

Vertikale hulplijn voor het midden van de pagina weergeven.

Deze optie laat een hulplijn zien van links naar rechts over het scherm, zodat je weet waar het midden is. Bij het voorbereiden van een les kan dit handig zijn, in de klas vindt ik het storend (en zet het dan ook uit).

Horizontale hulplijn voor het midden van de pagina weergeven.

Deze optie laat een hulplijn zien van boven naar beneden over het scherm, zodat je weet waar het midden is. Bij het voorbereiden van een les kan dit handig zijn, in de klas vindt ik het storend (en zet het dan ook uit).

Objecten op hulplijnen uitlijnen

Met deze optie worden objecten vanzelf uitgelijnd, zodra het object in de buurt van een plaats is waar het op kan worden uitgelijnd. Het gebruik van deze optie is erg persoonlijk (en vaak ook afhankelijk van de situatie). Let op dat de objecten vastklikken op hulplijnen ook als je de hulplijn optie hebt uitgezet. Soms krijg je een object niet op zijn plaats (omdat het object steeds een klein stukje verspringt) en dan staat deze optie meestal onbedoeld aan.

Hulplijnkleur

De kleur van de hulplijn is instelbaar. Standaard staat de kleur op grijs geloof ik, zelf wil ik de lijn wel zien als die verschijnt en daarom heb ik gekozen voor een duidelijke rode lijn.

Plaatjes staan in het midden van het scherm (de lijn loopt van helemaal boven naar helemaal beneden)

De plaatjes staan recht boven elkaar maar niet in het midden van de bladzijde (de hulplijn loopt van de bovenkant van het object naar de onderkant van het andere object)

De plaatjes staan recht boven elkaar maar niet in het midden van de bladzijde (de hulplijn loopt van de bovenkant van het object naar de onderkant van het andere object)

En dit dan

Deze plaatjes staan in het midden van een bladzijde EN zijn links en rechts ook nog eens uitgelijnd (ze zijn beide even groot)

En

Vertikale en horizontale hulplijnen staan aan.

Uitlijnen van teksten

Teksten zijn soms lastig uit te lijnen. Een normaal opgemaakt tekst staat links in het tekstveld, en is links ook goed uit te lijnen (zie figuur hieronder).

Een tekst gecentreerd (in het midden) uitlijnen gaat vaak niet goed (zie figuur hieronder). Het tekstvak is bepalend voor het uitlijnen. In dit voorbeeld zijn de tekstvakken niet even groot, en dus zijn de tekstvakken wel netjes uitgelijnd, maar de teksten zelf niet. In dit geval kan je proberen de tekstvakken beide even groot te maken (maar dat is vaak lastig), of de teksten binnen het tekstvak eerst centreren en dan pas uitlijnen.

Tekstvak is kleiner

Tekstvak is groter

Dit bericht werd geplaatst in ICT, Smartboard en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Smartboard functie: Uitlijnen

  1. Pingback: SMARTboard: Oriënteren « Bernard Blogt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.