Smartboard functie: Screen capture tool 2

Bij het installeren van de Smart Notebook software worden verschillende andere programma’s geïnstalleerd. Eén van deze programma’s is de Screen Capture Tool (Schermafdruk). Hoewel dit programma vaak vanuit de Notebook software zal worden opgestart is het ook mogelijk om het op te starten direct van de harde schijf (zonder dat Notebook software dan al actief is). Het programma maakt een schermafdruk en plaatst de afdruk direct in de actieve Notebook presentatie. Er wordt dus geen los plaatje van gemaakt, of een los bestand, maar er ontstaat direct een Object in de Notebook software.

In de menubalk is de Screen Capture Tool aangegeven als een fototoestel. Via het menu is het ook op te starten:

Mac

Windows

Windows

Na het kiezen van de Screen Capture Tool (Schermafdruk) verschijnt er een klein window met 4 fototoestelletjes. Bij de Windows versie is er een aanvinkvakje, bij de Mac versie verschijnt er een mogelijkheid om verschillende opties te tonen in een apart venster.

Windows

Windows

Screen Capture Tool

Mac

Mac

Mac

De 4 mogelijkheden

  • Area Capture: met deze optie wordt een rechthoekig gebied omgezet naar een object.
  • Full Screen Capture: met deze optie wordt het gehele scherm omgezet naar een object
  • Window Capture: met deze optie wordt het actieve Window omgezet naar een object
  • Freehand Capture: met deze optie wordt een zelf getekende grillige vorm omgezet naar een object

Zelf gebruik ik meestal de Area optie. De Full Screen variant gebruik ik zelden (je ziet vaak te veel zaken die niet relevant zijn en teksten zijn moeilijk te lezen omdat het object vaak erg groot is). Bij het beschrijven van programma’s of animaties die echt in een Window draaien is de Window optie handig. En de Free hand geeft leuke mogelijkheden maar werkt niet goed met een muis. Ik gebruik het soms met een pen tablet of met het Smartboard in de buurt.

Waar gaat het Notebook object naar toe?

Een scherm afdruk, gemaakt met de Screen Capture Tool, gaat altijd als object naar het actieve Notebook bestand. Het object komt terecht op een nieuwe (lege) bladzijde óf het komt terecht op de actieve bladzijde. De plaats is afhankelijk van de gekozen optie. Bij Windows geeft het vinkje aan of het object naar een nieuwe bladzijde gaat of niet. Bij de Mac klik je op de options link en klik je het vinkje “Capture to new page” aan (of uit).

De overige opties voor de Mac wijzen zichzelf maar voegen niet zo veel toe aan het geheel.

Tot slot: Het object heeft bijna altijd een ander formaat dan het orgineel. En dat is vaak irritant. Om het object precies dezelfde afmeting te laten krijgen als het orgineel moet de > View, > Zoom op 100% staan (> Beeld, > Zoom, 100%). Staat de zoom-factor ingesteld <100% dan wordt het nieuwe object kleiner dan het orgineel. Staat de zoom-factor >100% dan wordt het nieuwe object groter dan het orgineel.

In “Smartboard functie: Screen capture tool 3” bespreek ik tot slot enkele toepassingen van de Screen Capture Tool om een idee te krijgen welke mogelijkheden er zijn.

Dit bericht werd geplaatst in ICT, Smartboard en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.