Smartboard: Met z’n tweeën tegelijk

Schreef ik in het bericht “Smartboard (of ander IWB) kiezen” nog dat je maar met één persoon tegelijk kan schrijven op het Smartboard. Vanaf nu is dat niet meer  het geval. De nieuwe Smartboard serie SBD600 heeft de mogelijkheid om met twee personen tegelijk te werken op het Smartboard. Beide gebruikers krijgen een eigen gedeelte op het scherm (en een eigen werkbalk(je)). Het is helaas niet mogelijk om bestaande Smartboards van de nieuwe techniek te voorzien (het bord is technisch heel anders opgebouwd). Het is me nog niet duidelijk of de Notebook software een nieuwe versie krijgt, er wordt alleen gesproken over “dual-user content”. Als een bord geschikt is voor “dual-user” gebruik verschijnt er een “dual-touch logo” op het scherm. Hoe dat uitpakt bij het voorbereiden van lessen op een computer zonder fysiek Smartboard is voor mij nog niet helemaal helder. Al met al een leuke nieuwe ontwikkeling die vooral interessant is voor scholen die nog geen Smartboards hebben. Heeft een school reeds gekozen voor een Smartboard (en dus zonder “dual-user” gebruik) dan krijg je wel lastige verschillen binnen één instelling die de uitwisseling van lesmateriaal moeilijker maakt.

Of je als docent iets kan met deze nieuwe ontwikkeling hangt volgens mij sterk af van hoe je het Smartboard gebruikt. Om nuttig met z’n tweeën te kunnen werken moet je in ieder geval leerlingen aan het bord krijgen. Ook nu is het Smartboard al heel geschikt om leerlingen aan het bord opdrachten te laten uitvoeren, maar ik zie het nog niet zoveel gebeuren om me heen.

Via Gerwin Pols

Dit bericht werd geplaatst in ICT, Smartboard en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Smartboard: Met z’n tweeën tegelijk

 1. Pingback: SMART Notebook update uitvoeren (van SP3 naar SP2) « Bernard Blogt

 2. Pingback: Smartboard: Met z’n tweeën tegelijk (voorbeelden) « Bernard Blogt

 3. Beste Bernard,

  In aanvulling op een aantal vragen in je blog het volgende:
  – het SBD600 maakt gebruik van dezelfde techniek (touch restistive) als de SB600-borden, maar bestaat onder de bovenste laag uit twee delen. Dit maakt de dual touch/dual input mogelijk.
  – SP3 van Notebook software is nodig om met 2 te kunnen werken. Een knop zal het bord in tweeen delen waarop afzondelrlijk van elkaar kan worden gewerkt. Je kunt echter ook in single mode werken.
  – er komt via onze websites dual-use content beschikbaar. Als je een mailtje stuurt naar info@smartboard.nl stuur ik je een voorbeeld bestand toe.

  Veel succes met je blog en je kunt ons altijd mailen voor info over producten en nieuwe ontwikkelingen.

  Met vriendelijke groet,

  Martin de Fockert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.