Smartboard functie: Wissen

Om gegevens die op het Smartboard staan weer weg te krijgen zijn er verschillende mogelijkheden. Zo is er de wisser. Een echte wisser die in de pennenbak ligt en een software wisser in de Notebook software (die ook met je vinger of een pen te gebruiken is). En de delete knop (op de computer en in de Notebook werkbalk). Misschien is dit ook een goed bericht om de Oeps knop te beschrijven. Aan het eind nog even aandacht voor een niet standaard Notebook onderdeel “de prullenbak”. In dit bericht beschrijf ik de werking en de verschillen van deze mogelijkheden.

Smartbord wisser (foto la_riviere by-nc-sa)
Smartboard wisser (foto la_riviere by-nc-sa)

De Smartboard wisser, die in de pennenbak ligt, heeft volgens mij meer een nostalgische waarde dan een praktische waarde. Docenten willen blijkbaar een wisser in de hand hebben. Maar in de praktijk heb je er niet zo veel aan omdat je net zo goed kan “wissen” met een vinger of een pen.

Delete

Een geselecteerd object kan verwijderd worden door op de Del knop te drukken op het toetstenbord of door op de Delete knop te klikken in de werkbalk.

Delte knop in Notebook
Delete knop in Notebook werkbalk

Wisser

De wisser in de Notebook werkbalk ziet er als volgt uit:

Wisser in Notebook werkbalk
Wisser in Notebook werkbalk

En als je er op klikt komen er drie wissertjes te voorschijn die, van links naar rechts, een steeds groter gebied kunnen wissen. Als een wisser gekozen is verschijnt er een cirkel op het scherm waaronder “gewist” wordt.

Drie verschillende wissers
Drie verschillende wissers

Met de wisser kunnen alleen lijnen of delen van lijnen gewist worden. Figuren en teksten kunnen niet gewist worden (ook kunnen er geen stukjes weggehaald worden).

Drie verschillende wissers
Met de wisser kan je GEEN (delen van) figuren wissen!
4
Lijnen kunnen wel gewist worden
5
Een fantasielijn wordt netjes afgerond en er ontstaan 2 lijnobjecten
6
Een normale lijn krijgt "gewoon" een gat

Maak je met een wisser een -gesloten- cirkel en tik je vervolgens ergens in het midden van die cirkel dan worden alle geschreven gegevens in die cirkel gewist. Andere objecten (zoals figuren en plaatjes) blijven staan. In de praktijk gebruik je dat niet zo veel, vaak maak je sneller een nieuwe lege bladzijde aan.

Oeps

Oeps knop (ofwel de Undo knop)
Oeps knop (ofwel de Undo knop)

De Undo knop (de “Oeps ik heb iets fout gedaan” knop) herstelt alle laatste handelingen. Niet alleen verwijder je met de knop de laatste lijn die je getekend hebt, of het laatste woord dat je geschreven hebt. Als objecten verplaatst worden, als objecten gedraaid worden e.d. wordt de laatste actie met de Undo knop herstelt. Ook als je met je hand per ongeluk even op het bord komt dan kan je dat snel weer weghalen. Op het toetsenbord kan je ook “Apple + z” gebruiken (“Ctrl + z“).

Prullenbak

Flash prullenbak van Tequipment
Flash prullenbak van Tequipment

Bijna elke computer (en ook veel programma’s) hebben een prullenbak. Je kan hier bestanden naar toe slepen en dan zitten ze in de prullenbak. En pas als je de prullenbak leegt is alles echt weg. Voor Smartboard heeft Tequipment’s een prullenbak gemaakt (flash) die op een Notebook bladzijde geplaatst kan worden. Elk object kan je hier naar toe slepen en dan is het object weg. Let op dat de inhoud van deze prullenbak niet meer bekeken kan worden. Wat er in zit is weg. Alleen de laatste acties kunnen met de Oeps knop teruggehaald worden. Na inloggen is dit onderdeel hier te downloaden. Als het geluid aan staat geeft de prullenbak ook het geluid van een rammelende deksel als het object verdwijnt!

2 gedachtes over “Smartboard functie: Wissen

  1. Pingback: SMARTboard functie: Pull tab (voorbeelden) « Bernard Blogt

  2. Pingback: Smartboard: Rub out to reveal « Bernard Blogt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.