Smartboard Notebook software heeft naast het scherm voor de afbeelding ook een 4-tal tabbladen. Vandaag beschrijf ik de functie van het eerste (bovenste) tabblad: de Page Sorter (Paginasorteerder). De tabbladen zijn te selecteren door er op te klikken (of door naar het menu te gaan >View, >Page Sorter, of bij een Windows computer >Weergave, >Paginasorteerder). Bij Windows kan deze optie ook met de sneltoets Alt + 1 worden geselecteerd.


De tab die geselecteerd is kleurt blauw. Hieronder een stukje van de Paginasorteerder met een aantal bladzijden van een presentatie over het ontbinden van krachten (bij natuurkunde). De bladzijden staan netjes onder elkaar. De bladzijde die getoond wordt (ernaast) heeft een grijzig randje. Klik je bewust op een dia dan is het randje blauw. Een bladzijde met een blauwe rand kan je in de paginasorteerder verplaatsen (slepen) om de volgorde van de bladzijden aan te passen.
Onder de bladzijden staat standaard een datum maar in dit geval is de naam gewijzigd in naam die meer aangeeft waar de bladzijde over gaat. De naam kan je wijzigen door dubbel te klikken op de naam (er verschijnt een venstertje met de huidge naam en daar kan je de naam aanpassen). De rechtmuisklik of klikken op het vierkantje met het driehoekje geeft een menuladder met de keuze Rename Page.

De tabbladen staan altijd aan de zijkant van het scherm. Met het knopje (met twee pijltjes zie figuur hieronder) kunnen de tabbladen links danwel rechts op het scherm getoond worden. Op de scheiding van de paginasorteerder en de actieve bladzijde is een klein rondje te vinden waarmee de paginasorteerder breder gemaakt kan worden (er staan dan meerdere bladzijden naast elkaar in de paginasorteerder terwijl de actieve bladzijde kleiner wordt). Het breder maken van de paginasorteerder heeft vooral zijn nut als je bladzijden opnieuw op volgorde wilt zetten, of snel iets wilt zoeken. Ik gebruik deze optie alleen bij de voorbereiding (en eigenlijk nooit in de les).



Groepen (in de paginasorteerder)
Naast het groeperen van objecten wordt de term groepen ook gebruikt in de paginasorteerder. In de paginasorteerder kunnen bladzijden die bij elkaar horen worden “gegroepeerd”.
Klik in de paginasorteerder op Groups (Groepen) om het volgende menu te krijgen. In dit geval zijn er 4 groepen gemaakt (Krachten, Waslijn, Balk, Einde) en de laatste optie is Edit Groups. Klik je op een groepsnaam dan spring je in de paginasorteerder naar de eerste bladzijde in die groep (zonder dat de actieve bladzijde verandert). Klik je op Edit Groups dan komen alle bladzijden op de plaats van de actieve bladzijde te staan.
Groepen kunnen hier worden toegevoegd, of verwijderd, een naam krijgen enz.. Het rechtermuismenu geeft een aantal mogelijkheden die verder vanzelf duidelijk zijn. Met de [-] worden groepen “dichtgeklapt” en met het [+] weer “open geklapt”. Het verplaatsen van de bladzijden (en ook hele groepen) kan door ze naar hun nieuwe plek te slepen.
Om de groepen weer weg te krijgen uit de actieve bladzijde klik je op het rode sluit tekentje aan de rechterkant.
Wanneer gebruik je groepen?
Zelf gebruik ik de groepen alleen als ik een bestand gemaakt heb dat ik wil delen met collega’s. De enige handige functie die ik voor groepen zie is dat je de groepen ook dicht kan klappen en open kan klappen in de paginasorteerder zelf. Maar die optie is (nog?) niet aanwezig, waardoor je in de paginasorteerder gewoon met alle bladzijden blijft zitten (ook als je maar één groep wilt gebruiken).
Automatisch verbergen
De paginasorteerder heeft in Windows (niet bij de Mac) een optie “Automatisch verbergen” waarmee de paginasorteerder een stukje over de actieve bladzijde schuift maar direct verdwijnt zodra je ergens op de actieve bladzijde tikt. In de praktijk gebruik ik deze optie zelden. Ik vindt het wel fijn om de bladzijden aan de zijkant te hebben staan en het stoort mij teveel dat de paginasorteerder over de actieve bladzijde heen schuift (waardoor je niet alles meer kan zien). Maar iedereen zal zijn eigen voorkeur hierbij hebben.
Bronnen
Voor wie ze wil gebruiken: de notebook bestanden over krachten (ontbinden en samenstellen) en voorbeelden bij krachten ontbinden.