Smartboard: Versnellen of vertragen?

Via de website van Think Bank kwam ik bij een Notebook bestand over krachten (voor het vak natuurkunde). Met behulp van plaatjes uit de Gallerij hebben ze een Notebook bestand gemaakt waarbij leerlingen bij het bord zinnen kunnen maken die aangeven wanneer een voorwerp versnelt of vertraagt. Naar aanleiding van deze presentatie heb ik een Nederlandse versie gemaakt.

Fiets
Fiets
Skater
Skater
Vliegtuig
Vliegtuig

Krachten die dezelfde werklijn hebben kunnen worden opgeteld (als vectoren). En als er dan een nettokracht overblijft in de richting van de beweging dan versnelt het voorwerp. Is er een nettokracht naar achteren dan vertraagt het voorwerp. En als er geen nettokracht meer overblijft dan beweegt het voorwerp met een constante snelheid.

Leerlingen krijgen een foto te zien, dan worden daar wat krachten in getoond  en dan komt de opdracht. Maak een kloppende zin met de aangegeven woorden. Leerlingen pakken de woorden op en zetten ze er boven in een juiste volgorde.

Leerlingen maken zinnen bij het bord
Leerlingen maken zinnen bij het bord

Hoe is dit Notebook bestand gemaakt?

Allereerst is er natuurlijk een idee. En daarna ben ik begonnen met het zoeken naar plaatjes. De plaatjes uit de Gallerij (tweede tab) vond ik niet geschikt en zo ben ik gaan zoeken op http://flickr.com naar plaatjes die een Creative Commons licentie hebben.

Gallerie plaatjes zoeken (tweede tab)
Gallerie plaatjes zoeken (tweede tab)

De gevonden foto heb ik op bladijde 1 gezet. Bij deze foto kan je even praten over wat je ziet en wat er gaat komen. Op de tweede bladzijde dezelfde foto maar nu met de krachtenpijlen er in getekend. Ik heb gebruik gemaakt van de functie “Lijn” met de volgende instellingen (vierde tab):

Eigenschappen van de krachten lijn
Eigenschappen van de krachten "lijn"

Om de krachten goed te kunnen zien heb ik de foto deels transparant gemaakt. De krachten hebben een naam gekregen (kracht a, ..) omdat je anders nooit weet over welke kracht je het hebt. Alle plaatjes en krachten zijn vastgezet (Lock in Place). Op bladzijde 3 heb ik “de opdracht” geplaatst. Het plaatje met de krachtenpijlen is iets kleiner gemaakt omdat je anders niet genoeg ruimte hebt voor de zinnen die gemaakt moeten worden.

De opdracht bestaat uit losse teksten die ik op een gekleurde ondergrond (vierkantje getekend met Shapes) gezet om goed te kunnen zien dat deze teksten de opdracht vormen. Het gekleurde vakje staat op de achtergrond (en heb ik vastgezet), de teksten staan ervoor. Alle teksten hebben de eigenschap Infinite Cloner (Oneindig vermenigvuldigen) gekregen waardoor de teksten altijd blijven staan en de leerling alleen een kopie kan pakken (rechtermuisklik of klik op het driehoekje om deze eigenschap te selecteren).

Tot slot heb ik het geheel een beetje opgeschoond (bladzijden een naam gegeven, en alle bladzijde in de paginasorteerder in groepen geplaatst). En op de laatste bladzijde heb ik de bronnen vermeld van de gebruikte gegevens (zoals Creative Commons licenties ook van je vragen).

Het meeste tijd kost het nog om geschikte plaatjes te vinden. Misschien had ik beter eerst gebruik kunnen maken van de Gallerij plaatjes (en dan later de andere plaatjes kunnen gaan zoeken). Maar als de plaatjes er eenmaal zijn kost het verder niet zo veel tijd meer om een Notebook presentatie te maken zoals deze.

Bronnen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.