Als je net een Smartboard (of welk ander iwb) in je klas hebt gekregen kan dat nogal eens benauwend werken. Hoe krijg je al die lessen zinvol gevuld? Hoe ontwikkel je zo snel de juiste vaardigheden? Hoe krijg je elke les een “mooie” Smartboard presentatie?
Het antwoord is simpel: dat gaat ook niet.
Mijn advies is vaak om te zoeken naar lessen die je gedurende het jaar hebt en die enigszins vergelijkbaar zijn. Bij het gebruik van een methode heb je zeg 10 hoofdstukken en die hebben allemaal een vergelijkbare opbouw. Zoek naar een Smartboard les die je bij elk hoofdstuk kan gebruiken. Een vaste manier om een inleiding te verzorgen, een vaste manier om met de leerlingen het hoofdstuk samen te vatten, een vaste manier om een toets voorbereiding te verzorgen. Deze lessen kunnen, eenmaal gemaakt, simpel aangepast worden aan het nieuwe hoofdstuk. Je hergebruikt de lessen zo veel als mogelijk. Als docent scheelt dat veel werk, voor leerlingen is het prettig om dezelfde les op dezelfde manier aangeboden te krijgen. In het begin heb je dan 1 “mooie” les per hoofdstuk, langzaamaan zal dit aantal vanzelf groeien. Na verloop van tijd (jaren?) heb je dan de gehele lesstof in Smartboard lessen gevangen.
Morgen een voorbeeld waarbij leerlingen aan het bord komen en een vraag kiezen. Hierna kan de leerling de vraag beantwoorden of ontstaat er een klassegesprek. Dan komt een volgende leerling bij het bord en die kiest een andere vraag.
Afbeelding : Recycling
Beste Linda,
Bedankt voor je reactie. Het was niet de bedoeling om een negatief gevoel op te roepen met mijn bericht. Er wordt vaak een beetje neerbuigend gedaan over het gebruik van een Smartboard als beamer, als er een Smartboard hangt wordt er al snel verwacht dat je daar met volle energie leuke passende lessen gaat maken. En dat lijkt me niet terecht. Iedereen zal dat uiteindelijk toch op zijn eigen manier, in zijn eigen tempo moeten doen.
Ik volg je trouwens ook in je eigen hoekje. Ook ik kan hier alleen maar voorbeelden gebruiken waarvan de rechten geregeld zijn. Maar met alle voorbeelden die er inmiddels te vinden zijn (ook in het Nederlands) hoop ik dat collega’s op ideeën gebracht worden en daarmee verder komen.
Bernard
Beste Bernard,
Ik lees regelmatig je blog en vind het interessant om zo de stappen te volgen die men kan nemen als men met SMART gaat werken.
Je antwoord: Het antwoord is simpel: dat gaat ook niet, gaf mij een negatief gevoel. Het kan immers wel. Zo ben ik ook begonnen…….het kost alleen tijd, heel wat tijd en als je die tijd hebt en wilt gaan gebruiken…..Dat is dan een keuze die jij maakt.
In het begin duurt het maken van een les (meestal) lang. Je doel bepalen, het ontwerp, zoeken naar beeldmateriaal…daar gaat (meestal) veel tijd inzitten. Als dat eenmaal duidelijk is, kun je met de software aan de gang gang. Zodra je steeds vaardiger wordt, gaat het maken van de lessen ook sneller. Je kunt uiteraard een soort sjabloon maken van een hoofdstuk en dat sjabloon gebruiken bij al je lessen die in dat hoofdstuk voorkomen.
Nu heeft niet iedereen de tijd om snel vaardig te worden, of men wil niet te veel en niet te lang met het maken van lessen bezig zijn. Dat is een keuze. Als je dat wel wilt en je vindt het leuk, leer je (vaak) in een razend tempo. Zelf ontdekken wat er mogelijk is.
Wil je dat niet, dan worden er genoeg trainingen aangeboden, die je zou kunnen volgen. Trainingen die in een dag alles uitleggen, trainingen die in een aantal dagdelen de stof uitleggen en jezelf laat oefenen met de mogelijkheden. Er worden zelfs trainingen op maat aangeboden. Je kunt dus zelf het tempo bepalen hoe snel je vaardig wilt worden…..en het is aan de leerkracht hoeveel energie hij/zij er in (wil) steken…..
Ik heb het SMART Board in oktober 2006 in mijn klas gekregen. Ik ben er eigenlijk wel een beetje verslaafd aan geraakt en heb er heel wat uurtjes zelf in zitten zoeken enz. De lessen die ik toen gemaakt heb, gebruik ik nog. Ik pas ze vaak wel aan met de kennis die ik nu heb. Ik voeg dan wat toe of ik verwijder iets. Soms schuif ik iets anders of gebruik ik een ander kleurtje/lettertype. Wat wel zo fijn is, dat ik ondertussen een grote hoeveelheid lessen heb. Ik laat de kinderen in groepjes mijn lessen doorlopen en nadat iedereen is geweest komt er een evaluatie. Kinderen ontwerpen nu zelf presentatie of bepaalde stof van een les. Ze geven met plezier les aan elkaar op het SMART Board. Ik deel een aantal lessen op Internet, op http://www.smartopschool.nl. Alleen die lessen zonder methodebeeldmateriaal kunnen getoond worden op de website.
Succes met het maken van de lessen en ik lees morgen je vervolg wel.
Linda Humme