Een leerling loopt naar het bord, kiest een willekeurige vraag en geeft daar antwoord op (of er volgt een klassegesprek). Vervolgens komt de volgende leerling naar het bord voor de volgende vraag (of stelling). Op deze manier kan je leerlingen betrekken bij het begin van een onderwerp, of juist als herhaling bij het einde van een onderwerp. Als je wilt kan de klas ook nog in twee teams verdeeld worden en een prijsje in het vooruitzicht gesteld worden.
Hier een voorbeeld met vragen over “Relaties en seksualiteit” bij het vak verzorging (bedoeld voor het einde van het onderwerp) met waar/niet waar vragen. Het Notebook bestand kan snel gemaakt worden (vandaar de titel) maar nog sneller gaat het misschien om dit Notebook bestand gewoon op te halen en aan te passen.



Hoe is dit Notebook gemaakt?
Dit Notebook bestand bestaat uit 3 delen. Het titelblad, de bladzijde waarop de vragen “gekozen” worden en de bladzijden met de vragen.
Vragen kiezen
Het titelblad komt later, laat hiervoor één bladzijde leeg. In dit voorbeeld heb ik gekozen om de vragen te laten “kiezen” door te klikken op een uil. Maar elk ander object (plaatje, tekst) voldoet ook. De uil komt uit de Gallerij (tweede tab, zoeken op “uil”). Dubbelklikken op de uil (of de uil naar de bladzijde slepen) om de uil op de Notebook bladzijde te zetten. De uil was een beetje te groot dus heb ik de uil geselecteerd en met het witte bolletje de uil op maat gemaakt (eventueel de SHIFT toets ingedrukt houden). Daarna de uil nogmaals geselecteerd en de uil gedupliceerd (rechtermuismenu of driehoekje kiezen en dan Clone of Dupliceren of met de toetscombinatie Apple + D of Ctrl + D). Uiteindelijk staan er 20 uilen op de bladzijde die dan nog even naast elkaar gezet moeten worden. In de Paginasorteerder heb ik de bladzijde een naam gegeven: “Vragen kiezen”. Het is van belang om de bladzijde een naam te geven omdat er straks 22 bladzijden zijn die je anders niet goed uit elkaar kan houden als je de koppelingen gaat maken tussen de verschillende bladzijden.
De bladzijde is nu al bijna klaar. Alleen moet er nog voor gezorgd worden dat er naar een vraag gesprongen wordt als je op een uil klikt. Hiervoor moet je eerst de vragen bladzijden hebben gemaakt.
De vragen
De bladzijden met de vragen zijn allemaal gelijk (behalve dat er een andere vraag op de bladzijde staat). Om dit snel te realiseren heb ik één bladzijde helemaal goed gemaakt en vervolgens die bladzijde als geheel gedupliceerd (19 keer). Om weer terug te kunnen keren naar “Vragen kiezen” heb ik een uil rechtsonder gezet. Dit is dezelfde uil uit de Gallerij (alleen heb ik hem iets groter gelaten omdat de bladzijde verder niet zo veel vulling heeft). De bedoeling van deze uil is dat als je er op klikt, dat je dan teruggaat naar de bladzijde “Vragen kiezen”. Hiervoor moet een koppeling gemaakt worden tussen de uil en de bladzijde “Vragen kiezen”. Ga naar het rechtermuismenu (driehoekje) van de uil en kies “Link” of “Koppeling” (zie figuur hieronder voor de instellingen).

Heeft de uil de juiste link (controleer even of het goed gaat) dan kan je de uil vastzetten (rechtermuismenu of driehoekje en dan “Lock in Place” of “Op plaats vergrendelen”). Leerlingen kunnen de uil dan niet meer -per ongeluk- verschuiven. In de Paginasorteerder heb ik de bladzijde de naam “Vraag ” gegeven. Na het dupliceren is het van belang om elke bladzijde een unieke naam te geven omdat je anders de koppelingen (Links) niet goed kan maken. Als de bladzijde helemaal goed is kan deze bladzijde gedupliceerd worden (de link wordt ook netjes mee gekopieerd). Selecteer in de Paginasorteerder de bladzijde “Vraag ” en ga naar het rechtermuismenu (driehoekje) en kies “Clone Page” of “Pagina klonen” (Apple + D of Ctrl + D). Als het goed is staan er op een gegeven moment 20 bladzijden met “Vraag ” in de Paginasorteerder. Geef elke bladzijde een uniek naam (Vraag 1, Vraag 2, enz.).
Nu (of later) kunnen de vragen op de juiste bladzijde gezet worden.
Terug naar “Vraag kiezen”
Nu er 20 vragen klaar staan (in ieder geval 20 bladzijden waar de vragen op kunnen staan) moeten er nog koppelingen gemaakt worden tussen een uil op de bladzijde “Vraag kiezen” en de bladzijde met de vraag. Selecteer een uil, ga naar het rechtermuismenu (driehoekje) en ga naar Link/Koppeling (net zo als hiervoor besproken). Kies de bladzijde “Vraag 1” voor de eerste uil, “Vraag 2” voor de volgende uil enz. Na 20 keer dezelfde handeling gedaan te hebben zijn alle 20 uilen gekoppeld aan de 20 vragen. Controleer of het goed werkt. Selecteer vervolgens alle uilen (Apple +A of Crtl + A) en zet ze vast op hun plaats.
In principe werkt alles nu. Nu het geheel nog wat opschonen voor een mooi resultaat.
Opschonen
Een titelbladzijde heb ik gemaakt door een boom uit de Gallerij te nemen en de uil hier in te zetten. Beide heb ik gegroepeerd en gekoppeld aan de bladzijde “Vraag kiezen”. Klik op de boom en dan komt de bladzijde met de 20 uilen te voorschijn. De achtergrond heb ik een beetje donker gemaakt (een uil is immers wakker als het buiten donker is). Teksten toegevoegd en alles vastgezet op zijn plaats. De bladzijde in de Paginasorteerder een naam gegeven. Nog een bladzijde met Bronnen toegevoegd. Tot slot heb ik alle bladzijden in de Paginasorteerder gegroepeerd.
Tot slot
Deze (of een andere) Notebook presentatie met vragen kan bij elk onderwerp gebruikt worden. Het geheel is snel en gemakkelijk aan te passen. Met relatief weinig moeite kan je bij elk hoofdstuk of bij elk onderwerp een “mooie” Smartboard les hebben waarbij leerlingen bij het bord komen.
In een volgend bericht ga ik kijken hoe deze presentatie kan worden aangepast als er in een klas een groot niveau verschil is en je leerlingen alleen maar “gepaste” vragen wilt laten kiezen.
Bron
Vragen: “Toets Relaties en seksualiteit” (bij het vak verzorging) door Florina Blokland (via leermiddelen.digischool.nl, na inloggen).
Pingback: Smartboard: Vragen (en antwoorden) « Bernard Blogt
Pingback: Smartboard: Vragen (gedifferentieerd) « Bernard Blogt
Pingback: Smartboard: Hergebruik « Bernard Blogt