Met een groot niveau verschil in een klas wil je dat leerlingen geschikte vragen voorgeschoteld krijgen. Anders is een les(deel) met Vragen al snel niet leuk meer. Ook kan je graag willen dat de vragen steeds een beetje moeilijker worden (om een bepaalde opbouw te kunnen realiseren in de les).
In dit bericht kijk ik naar een manier om leerlingen een geschikte vraag te laten kiezen. Het is slechts een kleine aanpassing ten opzichte van het Notebook bestand dat ik eerder besprak in het bericht “Vragen (snel)“.



Bij de bladzijde waar de leerling “een vraag” kiest hebben de uilen gekleurde poten gekregen. Groene poten voor makkelijke vragen, oranje poten voor normale vragen en rode poten voor moeilijke vragen. De leerling ziet nu wat voor soort vraag hij of zij kiest.
Hoe is dit Notebook gemaakt?
Dit Notebook bestand is gemaakt op precies dezelfde manier zoals beschreven in het bericht “Vragen (snel)“. Alleen staan er nu 3 verschillende uilen op de keuze bladzijde (waar er eerst alleen een uil met gele poten stond). De vraag waar de groen potige uil naar verwijst wordt een makkelijke vraag, de oranje potige uil krijgt op de vraag bladzijde een normale vraag enz. De vraag is dus eigenlijk niet “Hoe maak ik dit Notebook bestand?” maar meer “Hoe krijg ik gekleurd potige uilen?”. Hiervoor gebruik ik de “Screen Capture Tool” die ik eerder beschreven heb (deel 1, deel 2 en deel 3).
Gekleurd potige uilen
De gevonden uil uit de Gallerij heeft gele poten. De beschrijving die nu volgt geeft aan hoe ik deze uil groene, oranje en rode poten heb gegeven. Met deze uilen met gekleurde poten heb ik vervolgens de “Vraag kiezen” bladzijde gevuld (met 7 groen potige, 7 rood potige en 6 oranje potige uilen) en de koppelingen naar de vragen gemaakt.
Zet de zoom factor op 100%. Plaats de uil zo groot mogelijk op het scherm. Maak met de Screen Capture Tool een schermafdruk van de uil. Gooi de originele uil weg (als je hem later nog nodig hebt staat hij nog in de Gallerij).
Kopieer de gehele bladzijde met de uil 2 keer (zodat er drie bladzijden staan met een plaatje van de uil, dit is niet echt noodzakelijk maar maakt het voor nu iets duidelijker, voor elke kleur poten is er nu een aparte bladzijde). Ga naar bladzijde 1 en klik ergens op de bladzijde. Klik op de rechtermuis om naar de instellingen van de achtergrond te gaan. Kies “Set Background Color” of “Achtergrond instellen”. Kies hier de kleur groen. Je ziet nu een witte rechthoek met de uil geplaatst op een groene achtergrond. Doe dit ook bij de andere bladzijden (maar dan met oranje en rood).
Selecteer de uil en ga naar het rechtermuis menu (driehoekje) en kies “Picture Transparancy” (of “Transparantie afbeelding instellen”). Klik op de gele poot (die wordt nu roze) en doe dat ook bij de andere poot. Het roze gedeelte wordt doorzichtig gemaakt. Bevestig de instellingen. De uil heeft nu (als het goed is) groene poten omdat de achtergrondkleur te zien is.
Maak weer een schermafdruk (met de Screen Capture Tool) van de uil met het witte rechthoek er bij. Het nieuwe plaatje is een witte rechthoek met een uil met groene poten. Gooi de “originele” uil weg. Selecteer de uil en ga nu nog een keer naar “Picture Transparancy” (of “Transparantie afbeelding instellen”) om het witte rechthoek doorzichtig te maken. En dan is de uil met groene poten klaar. Op dit moment staat de uil nog op een groene achtergrond, maar die achtergrondkleur kan je nu weer instellen op een andere kleur (hier geel voor de duidelijkheid maar wit kan natuurlijk ook). Herhaal dit voor de oranje en de rood potige uilen.
De gekleurd potige uilen kunnen nu (met knippen en plakken) op de juiste bladzijde gezet worden. Ook kunnen de uilen opgeslagen worden in de map “Mijn inhoud” (tweede tabblad) om vandaar in andere Notebook bestanden te worden opgenomen.
Tot slot
Naast alleen vragen kunnen ook antwoorden opgenomen worden. In een volgend bericht een voorbeeld van een vraag en antwoord Notebook bestand.
Bron
Vragen: “Toets Relaties en seksualiteit” (bij het vak verzorging) door Florina Blokland (via leermiddelen.digischool.nl, na inloggen).
Pingback: Smartboard: Vragen (en antwoorden) « Bernard Blogt
Pingback: Smartboard: Vragen (snel) « Bernard Blogt