SMARTboard functie: Pull tab

Misschien is het niet een echte functie, maar de pull tab is een manier om gegevens even buiten beeld te plaatsen tot de gegevens nodig zijn.

Het scherm van SMART Notebook heeft 4 kanten (zoals elk scherm): links, boven, rechts en onder. Gegevens kunnen links, boven of rechts buiten beeld geschoven worden en later weer zichtbaar gemaakt worden. In de figuur zijn de pijlen deels buiten beeld geschoven en kunnen ze weer beetgepakt worden om terug in beeld geschoven te worden.

Naar beneden schuiven werkt niet. Afhankelijk van de scherm instellingen (View) schuift het beeld mee naar beneden (bij >View, >Zoom,  >Page Width).

Of het beeld wordt smaller (bij >View, >Zoom, >Entire Page) waarbij ook de hele pijl zichtbaar blijft.

De pull tab heeft vermoedelijk zijn naam gekregen door de vorm van de figuur die gebruikt wordt om de gegevens binnen beeld te schuiven.

Hoe maak je een pull tab?

Voor een pull tab zijn -veelal- drie dingen nodig:

  1. de tekst die buiten beeld kan/moet schuiven
  2. een tab figuurtje
  3. een tekst voor op de tab

Voor de tekst die buiten beeld kan/moet schuiven gebruik je de tekst tool. Neem een goed zichtbaar lettertype en dan is dit deel gereed.

Voor het tab figuurtje heb ik de Shape functie gebruikt. Het tab figuurtje komt dan onderste boven op het scherm. Met de rechtermuis/driehoekje kan het object gespiegeld worden (je kan het object ook draaien met het groene bolletje). Daarna de kleuren van het object aangepast (bij eigenschappen, vierde tab aan de zijkant).

Dan nog de tekst voor op de tab. Maak een tekst die iets zegt over de tekst die zichtbaar gaat worden. In dit geval gaat het over een tekst voor de docent. De letters zijn vermoedelijk zwart, maar ik heb ze wit gemaakt om de tekst goed zichtbaar te krijgen op de gekleurde ondergrond (bij eigenschappen, vierde tab aan de zijkant).

Er zijn nu 3 objecten die netjes bij elkaar gezet worden en allemaal geselecteerd worden, waarna ze gegroepeerd worden (rechtermuis/driehoekje, >Grouping, >Group). Tot slot het nieuwe object nog vastzetten (>Locking, >Allow Move). De tekst kan nu buiten beeld geschoven worden, waarbij alleen de tab aan de rand van het scherm zichtbaar blijft.

Op zich kan je op deze manier een hele presentatie “buiten beeld” schuiven en kan je volstaan met slechts één bladzijde (maar dat is dan wel een extreem gebruik van de pull tab).

3 gedachtes over “SMARTboard functie: Pull tab

  1. Pingback: SMARTboard: Lagen (2) | Bernard Blogt

  2. Pingback: SMARTboard functie: Pull tab (landingsplaats) « Bernard Blogt

  3. Pingback: SMARTboard functie: Pull tab (voorbeelden) « Bernard Blogt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.