Kunnen leerlingen verslag stadswandeling online zetten?

Op 2 februari 2010 hebben een aantal leerlingen (2e klas VO) een uitstapje gemaakt naar Amsterdam. Eén onderdeel van de dag was een stadswandeling  (Gouden Eeuw wandeling) van de Dam naar Nemo (in ongeveer 1,5 uur). De leerlingen krijgen een routebeschrijving mee en moeten een aantal opdrachten maken onderweg. Enkele opdrachten zijn het zoeken naar en fotograferen van dingen die ze onderweg tegenkomen. Zo weten de docenten dat de leerlingen goed hebben gekeken onderweg en weten ze ook of ze overal geweest zijn. De foto’s worden op school weer verder verwerkt tot een verslag.

Gedurende de dag vroeg ik me af of het niet mogelijk is om de foto’s online te verwerken tot een verslag. Als proef hebben we een online omgeving opgezet in WordPress (weblog) waar we een foto met tekst in geplaatst hebben (bedankt Janneke!). Het mooie is dat de gratis online omgeving snel op te zetten is en dat leerlingen eenvoudig de foto’s kunnen plaatsen (per e-mail). De volgende wandeling gaan we kijken of de leerlingen per groepje alle foto’s online kunnen zetten in de juiste volgorde. Daarvoor moeten ze afstemmen wie welke foto wanneer plaatst en is het ook een oefening in samenwerken.

Hoe is deze online omgeving opgezet?

Ga naar WordPress.com en maak een account aan waarbij een weblog naam gekozen moet worden. De eigenaar van deze weblog heeft verder de regie in handen en kan berichten verwijderen als dat nodig is.

Eenmaal aangemeld ga je naar “Mijn Blogs” (aan de linkerkant onder Dashboard). Maak hier voor ieder groepje een nieuwe weblog aan. Haal bij elke weblog het standaard bericht van WordPress weg en plaats een berichtje zoals hierboven getoond wordt (Activiteitendag, 2 februari 2010). Dit bericht geeft een start van de verwerking aan en is nodig om een RSS feed (zie verderop) te kunnen maken (maar de tekst kan je zelf kiezen natuurlijk).

Selecteer een weblog van een groepje en ga naar “Weergave” en kies het Thema “Duotone”. Duotone is een foto thema is is erg geschikt voor dit doel. De achtergrond kleur past zich aan aan de kleurstelling van de foto en de gegevens van de foto worden ook weergegeven.

Om het publiceren van de foto’s makkelijker te maken ga je terug naar “Mijn blogs” en kiest de optie “Inschakelen” onder “Post by email”. Deze optie maakt het mogelijk dat berichten van de weblog per e-mail worden aangeleverd. Er komt een wat vreemd uitzend e-mailadres te voorschijn die de leerlingen van het bewuste groepje dan moeten krijgen. Een e-mail verstuurd naar het juiste adres levert een blog bericht op waarbij het onderwerp van de e-mail de titel wordt, de foto die als bijlage meegestuurd wordt ook netjes geplaatst wordt en de tekst van de e-mail de tekst van het bericht vormt.

Als er vreemde berichten verschijnen dan is het e-mail adres waarschijnlijk in verkeerde handen gevallen en kan je een nieuw e-mail adres laten genereren bij “Mijn blogs”.

Een weblog kan zogeheten RSS feeds genereren, waarbij je een berichtje krijgt als er iets nieuws verschijnt op de weblog. Zelf gebruik ik hier meestal Google Reader voor. Van elke weblog plaats ik de RSS feed in Google Reader zodat ik vanzelf zie dat er een nieuw bericht geplaatst is (en eventueel kan ingrijpen als het niet goed gaat).

Jammer dat we dit pas laat bedacht hebben, want de leerlingen hadden hier wel even op voorbereid moeten worden. Als leerlingen mobiel internet hebben op hun mobiel met camera dan kunnen ze het verslag ook onderweg maken!

2 gedachtes over “Kunnen leerlingen verslag stadswandeling online zetten?

  1. Pingback: Links (januari 2011) | Bernard Blogt

  2. Henk

    Dag Bernard,

    Het is ook mogelijk de foto’s online te zetten in GoogleMaps, inclusief de bijbehorende teksten. En inderdaad: met mobiel internet kan hieraan nog heel veel toegevoegd worden! Alles on the fly!

    Hartelijke groet, Henk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.