Jamie Oliver op TED

“Meester, is het waar dat je hier in de pauze een broodje kip kan kopen?” vraagt een groep 8 leerling tijdens een lesjesdag waarbij basisschool leerlingen een keertje komen kijken op “de grote school”. Je denkt misschien dat leerlingen je school kennen van allerlei activiteiten, de gezellige sfeer of de goede resultaten, maar dat is waarschijnlijk niet het geval. En ja, er worden broodjes kip verkocht en ook wel eens broodjes frikandel en ook broodjes gezond (die goedkoper zijn) en zelfs fruit.

Moeten we dit in school verkopen?

Of dit?

Wie Jamie Oliver een beetje volgt in het nieuws of op tv weet dat deze Britse kok erg zijn best doet om mensen gezonder en lekkerder te laten eten. Veel verse producten en zelf klaargemaakt. In Engeland is hij druk bezig geweest om de door de overheid betaalde maaltijden op scholen (warm eten tussen de middag) gezonder te krijgen. Ik herinner me een stukje waarbij hij de prefab aardappel producten (met veel zout als conserveringsmiddel en allerlei andere vreemde toevoegingen) wil vervangen door verse aardappelpuree. Aardappels geschild, alles gekookt en dan even op smaak maken met een beetje zout. Maar dat mocht niet van de schoolkok. Want in de wet staat dat er in school keukens geen zout toegevoegd mag worden aan het eten!

Jamie heeft in Londen een restaurant (“Fifteen”) waar hij zogenoemde “drop-outs” opvangt (een stuk of 15) en het beroep van kok aanleert. Na hun opleiding mogen ze dan enige tijd werken in het restaurant. Ook in Amsterdam bestaat een restaurant Fifteen van Jamie en woensdag 17 februari j.l stond daarover een stukje in de Metro “Fifteen grijpt naast drop-out”.

Jongeren die geen vaste woon- of verblijfplaats hebben komen niet in aanmerking bij ons omdat dat niet mag van de DWI.

De regelgeving zit het restaurant duidelijk dwars.

Jamie Oliver (cc by-nc-nd) op ted.com

bron: TED.com

Onlangs is een presentatie van Jamie Oliver verschenen op TED.com “Teach every child about food”. Zijn “TED Prize wish” verhaal is duidelijk. In twintig minuten vertelt hij over overgewicht bij kinderen en wat daar volgens hem aan gedaan moet worden. Het kijken waard. Hij laat ook een stukje zien van kinderen die bij het zien van groente en fruit niet kunnen benoemen wat ze zien (bijvoorbeeld een tomaat). Ik hoop (echt) dat dit in ons land een beetje beter is.

If kids don’t know what stuff is they will never eat it.

Under the circumstances, it’s profoundly important that every single American child leaves school knowing how to cook 10 recipes that will save their live.

Vlak voor hij zijn wens uitspreekt zegt Jamie:

Dyslectic so I’m a bit slow

Misschien een opsteker voor alle dyslectische kinderen op school. Ook als je niet zo goed bent met woorden en taal, je kan best wat bereiken. En het zou mij niet echt verbazen als hij ook nog ADHD heeft.

Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Over leerlingen en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s