Sinner cirkel

Enige tijd geleden kwam de “Sinner cirkel” langs in een berichtje van de community verzorging bij de digischool. De Sinner cirkel vind ik een mooi voorbeeld waarbij een beeld (in dit geval een cirkel) je kan helpen om iets duidelijk te maken.

De Sinner cirkel wordt gebruikt om te kijken hoe iets wordt schoongemaakt. Om schoon te maken zijn volgens de Sinner cirkel 4 zaken van belang:

 1. Temperatuur
 2. Actie/beweging/mechanische kracht
 3. Chemie
 4. Tijd

De Sinner cirkel wordt ook wel TACT (of T.A.C.T.) genoemd naar de eerste 4 letters van temperatuur, actie, chemie en tijd.

In woorden is best uit te leggen wat je kan doen om iets schoon te maken. De Nederlandse Vereninging van Zeepfabrikanten geeft als voorbeeld het reinigen van een douchekop. Als je kalkaanslag wilt verwijderen kan je een schuursponsje pakken en gaan boenen (veel mechanische kracht) de temperatuur speelt nauwelijks een rol en ook chemie (zeep) is er niet. En het duurt wel even om de douchekop schoon te krijgen. Gebruik je een beetje schuurmiddel (chemie) dan zal het boenen minder nodig zijn en gaat het allemaal ook wat sneller. En gebruik je een anti-kalk middel dan moet de douchekop een tijdje inweken en zijn de factoren tijd en chemie de belangrijkste.

Zoals hiervoor in tekst staat is het waarschijnlijk wel te begrijpen, maar echt snel is het niet te doorgronden. De Sinner cirkel geeft een mooi beeld bij het schoonmaak proces.

Sinner cirkel
Sinner cirkel (douchekop reiningen met schuursponsje)
Sinner cirkel (douchekop reiningen met schuursponsje en schuurmiddel)
Sinner cirkel (douchekop reinigen met antikalk middel en schuursponsje)

De Sinner cirkel werkt vooral goed om vergelijkingen te maken tussen twee situaties waarbij een vuil voorwerp op een andere manier schoon gemaakt wordt (net zo schoon in beide gevallen). De Sinner cirkel heeft geen enkele absolute waarde (in de zin dat een kwart cirkel voor de temperatuur 30 graden Celcius is of iets dergelijks).

In de klas is de Sinner cirkel ook goed te gebruiken bij een klassengesprek. Laat een Sinner cirkel zien, bespreek een andere methode om schoon te maken en laat de klas bedenken hoe de nieuwe Sinner cirkel er dan uitziet.

Meer over schoonmaken en de Sinner cirkel

Wassen door de jaren heen

Wie was Dr. Sinner

Sinner cirkel (voorbeelden)

Sinner cirkel (diverse opmerkingen)

Bronnen

De grafieken zijn gemaakt met de Online Grafiektool (http://grafiektool.nl)

Nederlandse Vereniging van Zeepfabrikanten (http://www.nvz.nl) (Sinner)

5 gedachtes over “Sinner cirkel

 1. Leuk stuk, klein foutje van de cirkel :Gebruik je een beetje schuurmiddel (chemie) schuurmiddel is geen chemie dit is een abrasief dus extra (A) actie.Als dit een zuiverschuurmiddel betreft.
  over het algemeen gebruiken wij het T.A.C.c.T model
  Temp,Aktie,Chemie,c Oplosbaarheid/oplosmiddel, Tijd de kleine c is over het algemeen water hier past dus ook de suggestie van mathijs hoe zachter/zuiverder water hoe beter de oplosbaarheid is dit is ook de rede waarom er meer en meer met osmose water gereinigd word

 2. Pingback: Sinner cirkel (diverse opmerkingen) « Bernard Blogt

 3. Pingback: Sinner cirkel (voorbeelden) « Bernard Blogt

 4. Pingback: Wie was Dr. Sinner? « Bernard Blogt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.