SMARTboard: Notebook software in de prullenbak?

Foto van LA Wad (cc by-nc-sa)

Afgelopen week was ik op de IPON beurs en zag daar veel (heel veel) digiborden. SMART had het goed voor elkaar, want 3 van de 4 stands hadden een SMARTboard hangen of staan en ook bij veel workshops stond een SMARTboard opgesteld (die dan vaak als projectiescherm gebruikt werd). Maar naast een paar Active boards waren er ook nog een groot aantal “andere” digiborden. Vaak televisie toestellen met voorzet touch screens, televisies met vaste aanraakschermen, borden met beamers (net als veel SMART en Active boards) en, mijn favoriet alleen al om het idee,  whiteboards (van met die stiften) die omgetoverd zijn tot digibord (de mobiele versie is ook mee te nemen en elders te gebruiken).

Maar ook was er bij elk digibord een mooi (of minder mooi) software programma om het werken op het digibord aangenaam te maken. En die software kan je vaak alleen gebruiken als je ook het bijbehorende bord bezit. Het is daarmee lastig om in één school verschillende soorten digiborden te gebruiken. Maar moet je als gebruiker wel doorgaan met de software die de leverancier je opdringt, of moet je overstappen naar een programma waar geen digibord aan verbonden is.

The Whiteboard Blog vraagt zich ook af wat de gebruikers nu moeten doen:

The solution for users of these boards was either to struggle on with the software provided with your board or purchase a third party piece of software such as RM Easiteach. The third option was to use Smart Notebook or ActivSoftware in breach of the user licence – which is not something you should really be doing.

RM Easiteach is een commercieel pakket. SMART heeft de software juist achter een activeringscode verstopt vanaf Notebook versie 10. Wel is SMART bezig om een online versie van de software te maken (met beperkte mogelijkheden). Active lijkt juist de andere kant op te gaan en heeft de ActivInspire software juist vrij gegeven voor gebruik met andere digiborden (in ieder geval de Personal Edition).  Tegen betaling kan je een upgrade naar de Professional Edition te krijgen. Ook zijn er online programma’s speciaal voor een bepaald doel aan het verschijnen (zoals deze versie om te leren schrijven in het PO van Bordwerk.nl).

Wat mist op dit moment is duidelijk een Open Standaard voor de digibord lessen. Ieder programma slaat bestanden op een eigen aparte manier op. SMART Notebook kan wel PowerPoint presentaties en Flipcharts inlezen (maar met matig succes, veel functionaliteit gaat verloren). Ook ActivInspire opent de Notebook bestanden van SMART. In de UK heeft Becta wel een standaard gedefinieerd (en de EU steunt dat voorstel) om uitwisseling van lesmateriaal te kunnen realiseren.

Becta has received commitments to adopt the common file format from the following providers of interactive whiteboard technologies:

[Bron: Becta]

Uniboard is een programma voor een digibord (gratis met advertenties, $49 voor een persoonlijke versie, $199 voor een plaatsgebonden versie). Zij claimen de eerste digibord software te zijn gebaseerd op een open standaard (maar welke kan ik nog niet vinden).

Daarnaast mist er een mooi goed werkend Open Source programma waarbij elk digibord gebruikt kan worden als invoer apparaat met volledige functionaliteit. Maar dat zal niet lang meer duren denk ik. Op dit moment is er al een gratis digibord programma Iumi (alleen Windows, vooral het gedeelte waarbij filmpjes die op de computer staan worden getoond spreekt mij erg aan) en ook het programma Pointofix (ook alleen Windows, met beperkte functionaliteit maar intuïtief in het gebruik) is gratis te gebruiken. Maar gratis is nog geen Open Source natuurlijk.

Deze programma’s missen nog wat functionaliteit. Op dit moment lijkt het mij nog wat te vroeg om het Notebook pakket naar de prullenbak te slepen.

Ik hoop dat ook de leveranciers van digiborden snel laten zien dat met name de uitwisseling van lessen van groot belang is om de dure technische voorzieningen goed en zinvol te kunnen gebruiken.

Bron foto: http://www.flickr.com/photos/hercwad/2827791704/

2 gedachtes over “SMARTboard: Notebook software in de prullenbak?

  1. Pingback: Digibord software: Uniboard « Bernard Blogt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.