Authentiek schrijven

Jon Orech heeft een stukje geschreven “Transform Student Writing” op de weblog “Digital Learning Environment Blogs“. Jon gaat in op opmerkingen dat schrijven door leerlingen door de technologie van deze tijd wordt geremd. Hij stelt dat dit toch niet het geval kan zijn omdat je zonder pen, papier, typemachine, computer, … nooit tot schrijven zal komen. Iedereen heeft technologie nodig om te kunnen schrijven.

Het leren schrijven om informatie te kunnen delen is ook in deze tijd natuurlijk van groot belang. Jon vraagt zich af of we dan niet meer gebruik moeten maken van de huidige technologie. Door gebruik te maken van technieken, die hij web2.0 technologie noemt, is het mogelijk om leerlingen een echt lees publiek te geven. Dus niet alleen de docent leest wat de leerling schrijft (als jij als leerling nu een stukje schrijft alsof je advocaat bent dan doe ik als docent net of ik rechter ben) maar ook andere mensen kunnen het lezen en er wellicht op reageren.

Jon geeft enkele voorbeelden waarbij hij goed gebruik maakt van de technologie. Hij geeft eerst voorbeelden van leerlingen die schrijven voor een aan school gebonden publiek en verderop beschrijft hij voorbeelden voor een wereldpubliek. Enkele voorbeelden zijn snel en simpel te realiseren (maken gebruik van betrouwbare bestaande en goedkope technologie):

School gebonden publiek

  • Leerlingen schrijven boek recensies die op de school bibliotheek bladzijde worden gepubliceerd.
  • Leerlingen maken lesmateriaal in een leerling wiki over een bepaald onderwerp om andere leerlingen te helpen.
  • Leerlingen schrijven (elke dag een andere leerling, of wekelijks 2 leerlingen die samen schrijven) elke dag een stukje op de klas weblog over de voorvallen van die dag op school.

Wereld publiek

  • Leerlingen onderzoeken een lokale bekendheid, een lokaal kunstwerk, en lokaal gebied, … en maken daar een artikel over dat ze plaatsen in Wikipedia.
  • Leerlingen geven informatie aan jongere jaars waarom de school (of een bepaalde keuze richting) de beste keuze is.

Al met al een leuk artikel om te lezen en inspiratie op te doen voor schrijf opdrachten die er echt toe doen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Over docenten, Over onderwijs en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.