Sinner cirkel (voorbeelden)

Afwassen

Passie voor horeca heeft een mooi en uitgebreid verhaal over het afwassen met de hand en het afwassen met een machine (De uitrusting van de afwasruimten pdf). Hierin wordt ook uitgebreid beschreven hoe de 4 factoren van de Sinner cirkel van belang zijn bij het afwassen. Zo kan bij een afwasmachine de temperatuur hoger zijn dan bij het afwassen met de hand.

Zeker het lezen waard!

Sinner: afwassen met de hand
Sinner: afwassen met een (professionele) machine

Afwasmachine thuis of professioneel

Hans Brunner is een bedrijf dat mallen verkoopt voor het maken van chocolade (eieren, paashazen, bonbons, ..). In “The Cleaning of Chocolate Moulds in Confectionery Manufacturing” (pdf) beschrijven ze het verschil tussen het reinigen van de mallen in een huis, tuin en keuken afwasmachine en een professionele afwasmachine. In een professionele afwasmachine is de kracht van het water groter (de bewegingsenergie Ekin = ½ . m . v² wordt groter).

Sinner: thuis afwasmachine
Sinner: professionele afwasmachine

Microvezeldoekje

Op de website van Clean Totaal wordt het microvezeldoekje beschreven. Het micorvezeldoekje heeft een reinigende werking waarbij vooral het mechanische aspect een rol speelt (het doekje wordt droog gebruikt zonder chemische hulpmiddelen).

Sinner: schoonmaken met een normaal doekje
Sinner: schoonmaken met een microvezeldoekje

Wassen vroeger en nu

Forum Waschen heeft een Sinner cirkel gemaakt om aan te geven wat de verschillen zijn tussen het wassen zoals dat vroeger ging en zoals dat nu gaat (presentatie op Slideshare dia 6). Ze geven helaas niet duidelijk aan wat ze met “vroeger” bedoelen.

Sinner: Wassen vroeger
Sinner: Wassen nu

Sterilisatie

Steriliseren is het schoonmaken van -veelal- medische instrumenten. Het doel is om alle levende mechanismes te doden, zodat er geen besmetting kan optreden bij het gebruik van de instrumenten. In het boek “Cleaning of Equipment and Materials to be Sterilized” wordt dat uitgebreid beschreven inclusief de noodzaak om instrumenten niet alleen steriel te krijgen, maar dat ze ook nog schoon moeten zijn (vuiligheid die weliswaar steriel is geeft mogelijk ook complicaties). In “Basiswissen Krankenhaushygiene” By Peter Bergen wordt het rijtje: schoonmaken, desinfecteren en steriliseren genoemd. Maar steriliseren is dus niet een zeer speciale manier van schoonmaken (het komt pas na het schoonmaken).

Een bekende manier van steriliseren is om een instrument in een badje met water te leggen en door middel van ultrasoon geluid het water in trilling te brengen en zo alle restjes los te maken en te vernietigen. In het boek “Cleaning of Equipment and Materials to be Sterilized” word aangegeven dat er eigenlijk geen verschil is tussen het handmatig schoonmaken van instrumenten en het gebruik van ultrasoon geluid. In beide gevallen is het een mechanische kracht (van jezelf of van het geluid) die voor de reiniging zorg draagt.

Sinner: Steriliseren met de hand
Sinner: Ultrasoon steriliseren

Meer over schoonmaken en de Sinner cirkel

Wassen door de jaren heen

Sinner cirkel

Wie was Dr. Sinner?

Sinner cirkel (diverse opmerkingen)

Bronnen

Bronnen staan zoveel mogelijk in de tekst.

De grafieken zijn gemaakt met GrafiekTool.

3 gedachtes over “Sinner cirkel (voorbeelden)

  1. Pingback: Sinner cirkel (diverse opmerkingen) « Bernard Blogt

  2. Pingback: Wie was Dr. Sinner? « Bernard Blogt

  3. Pingback: Sinner cirkel « Bernard Blogt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.