Explain that stuff
Op Explain that stuff staat een beschrijving van een Reed switch.
Onderstaand plaatje wordt gebruikt om de werking uit te leggen. Het rode contact is een “magnetic contact” maar blijft waar die is als de magneet in de buurt komt. Het blauwe contact is ook een “magnetic contact” en die wordt door de magneet naar beneden getrokken.
Wat opvalt is dat het in dit plaatje uitmaakt hoe het reedcontact ten opzichte van de magneet ligt. Komt de magneet van boven dan gaat het blauwe contact naar boven (of blijft die dan stil liggen?) en wat doet het rode contact dan? En als de magneet van opzij komt (vanaf of vanuit het scherm) wat doen de contacten dan? Kunnen ze ook die kant op buigen?
Nee, deze voorstelling is niet correct zoals eerder is uitgelegd in het bericht SMARTboard: Reedcontact / reedrelais.
Normally Open (NO) of Normally Closed (NC)
A reed switch like this is normally open (NO)
De meest bekende reed contacten zijn inderdaad in rust geopend en onder invloed van een magnetisch veld zal het contact dicht gaan. Er zijn echter ook reed contacten die gesloten zijn in rust (en juist open gaan als er een magnetisch veld bij komt).
You can also get reed switches that work the opposite way. The two contacts are normally snapped together. When you bring a magnet up to the switch, the contacts magnetize, repel one another, and split apart, opening the switch and breaking the circuit. Reed switches like this are called normally closed (NC)
Hier wordt gesteld dat de contacten gemagnetiseerd worden en als gevolg hiervan elkaar gaan afstoten. Er is geen enkele reden te bedenken waarom de contacten beide een noordpool danwel een zuidpool zouden willen worden. Deze uitleg kan dan ook niet correct zijn.
Hoe een NC reed contact gemaakt wordt zal ik beschrijven in het bericht SMARTboard: Reed contact (Normally Closed, NC).
Explain that stuff is een mooie website met veel bruikbaar materiaal voor gebruik in de les. Jammer dat ze bij de uitleg van het reed contact de lezer behoorlijk de verkeerde kant op stuurt.
ktklown op YouTube
Op YouTube zijn ook veel filmpjes te vinden over reed contacten. Vaak zijn deze echter niet juist. Bijvoorbeeld deze uitleg over NO en NC reed contacten geeft een verkeerde weergave van de werking van een reed contact (waarom gaat het contact omhoog als de magneet in de buurt komt?).
Hallo Steve,
De contacten kunnen alleen door een magneet worden gesloten als ze van magnetisch materiaal. Dus als je een contact open wil laten gaan dan kan dat alleen als er een extra contact wordt toegevoegd van NIET magnetisch materiaal. Kijk even hier: https://bernardblogt.wordpress.com/2010/07/22/smartboard-reed-contact-normally-closed-nc/
kan je ook een omgekeerde reed contact hebben? Dus met magneet is het contact OPEN ipv gesloten….???
Beste Ad,
Bedankt voor je reactie. In de blog posts over het reed contact constateer ik dat er veel onduidelijk is over dit component. Op websites wordt verkeerde informatie gegeven. En ook in examens worden onjuiste vragen gesteld. Mijn conclusie was (is) dat het een onbegrepen component is. Je geeft aan dat er één pootje magnetisch is maar dat is onjuist. Althans als je een reed contact bekijkt en het magenetisch veld zou opmeten meet je helemaal niets. Het reed contact zelf heeft geen magnetische onderdelen en dat maakt het soms een beetje lastig te begrijpen.
In de tekening hierboven (tweede plaatje) wordt één poot naar beneden getrokken. In werkelijkheid gebeurt dit niet bij een normaal reed contact. Beide pootjes worden naar elkaar getrokken en ze ontmoeten elkaar in het midden.
Een uitleg heb ik hier opgenomen: https://bernardblogt.wordpress.com/2010/06/24/smartboard-reedcontact-reedrelais/
Bernard
Het is zo simpel als iets en zeker géén onbegrepen component en voor allerlei toepassingen geschikt
Er is maar één pootje magnetisch en je moet de magneet exact plaatsen wil je een gesloten verbinding krijgen, na te meten met een doormeetapparaat voor de zekerheid. Als je de magneet weghaalt wordt de verbinding weer verbroken en visa versa.