ActivBoard versus SMARTboard

Het kost me meer moeite om over te stappen van SMARTboard naar ActivBoard dan ik had verwacht. Veel zal nog gewoon onwennigheid zijn en sommige dingen zijn (nog?) lastig te begrijpen/te doorgronden.

Beide programma’s zetten de onderdelen als object op het scherm. Een geselecteerd object krijgt allerlei mogelijkheden om het object te manipuleren.

SMARTboard

Een SMARTboard Notebook object krijgt 3 handels (zoals eerder besproken): een groene om het object te draaien, een witte om het formaat aan te passen (en in combinatie met een ingedrukte SHIFT toets blijft de lengte/breedte verhouding constant) en een driehoekje om naar het “rechtermuisknop menu” te gaan. Het object krijgt ook een stippel kader zodat ik kan zien hoe groot het object is.

ActivBoard

ActiveBoard heeft veel meer handels : de puntjes vergroten het object in die richting, het schuine streepje vergroot het object met behoud van de lengte/breedte verhouding, met het kruisje met pijltjes is het object te verplaatsen en met het handje is het object ook te verplaatsen alleen zie je dan eerst een kopie verschuiven (en kan je met de ALT toets -op de Mac in ieder geval- een duplicaat/kopie maken van het object) en met het boogje kan het object gedraaid worden.

Als je meerdere objecten selecteert bij ActivBoard komt er ook nog een knop om de onderdelen te groeperen. Bij SMARTboard kan je groeperen via het rechter muis menu (driehoekje).

Bij het SMARTboard oogt het geheel wat rustiger, het object is ook mooi afgebakend. Ik denk dat leerlingen hier beter mee aan de slag kunnen dan met de vele knopjes van ActivBoard, maar wie weet. Het ActivBoard object reageert soms wel onverwacht (maar dat komt in een volgend bericht).

5 gedachtes over “ActivBoard versus SMARTboard

 1. @Jeroen

  Dat is inderdaad lastig aan te geven. Beide bevatten voor- en nadelen. De keuze zal uiteindelijk afhangen van je budget en je persoonlijke wensen.

 2. philip

  hitachi heeft ook een goed digibord heb ik gezien. het Starboard FX-Trio, waar er in vergelijking met activ en smartboard bijna geen enkele vertraging is. Je kan op dit bord met 2 of 3 personen aan werken, en je kan kiezen uit bediening met een digitale pen, of met de vinger.

 3. Bernard

  Beste Jeroen,
  Je vraag is maar moeilijk te beantwoorden ben ik bang. Er zijn grofweg twee digiborden die veel gebruikt worden (ActivBoard en SMARTboard). Maar er zijn inmiddels vele andere aanbieders van een technische opstelling. Lastig is vaak dat de bijgeleverde software uitwisseling in de weg staat, waardoor er al snel gekozen wordt voor de genoemde twee.
  De vertraging die een SMARTboard heeft heeft een ActivBoard vaak ook. Het kringetje pc-beamer-bord is een lange en kost nu eenmaal tijd. Het scheelt als je de componenten dicht bij elkaar plaatst en als je de computer speciaal inricht voor het digibord gebruik. Er zijn tv-schermen met ingebouwde computer en die werken sneller, maar daar heb je vaak het probleem dat de aanraaklaag (de glasplaat) een stukje voor het scherm zit waardoor je een vertekening krijgt. Om eerlijk te zijn zijn digiborden in het algemeen nog niet zo geschikt om op te schrijven. Door de lessen voor te bereiden gebruik je de schrijffunctie ook niet zo veel.
  Het is van belang om een bewuste keuze te maken omdat je niet elk lokaal wil voorzien van een ander type board omdat je dan niets kan uitwisselen.
  De software van SMARTboard werkt goed en is snel eigen te maken, hoewel sommige onderdelen lastig blijven (bv animaties). Activ software lijkt wat uitgebeider en heeft veel instelmogelijkheden. Maar daardoor is het ook weer lastiger om anderen uit te leggen waar de knoppen zitten. Activ gebruikt bijvoorbeeld een andere knoppenrij als je lesgeeft in vergelijking met het voorbereiden van lessen. En dat is fijn. Maar je kan zelf instellen wat je wilt zien (beide instelling kunnen ook gelijk worden) waardoor je nooit precies weet wat iemand ziet als je wilt helpen.
  Zelf merk ik dat de bijgeleverde software vaak amper gebruikt wordt en er veel gebruik gemaakt wordt van PowerPoint en internet applicaties. Maar dat is echt een gemis. De lessen worden echt veel beter als je lessen voorbereidt met speciaal voor het digibord geschikte software.
  Je geeft les aan een VO school en daar is het hebben van een vast lokaal vaak moeilijk te realiseren en is het van belang om overal een zelfde opstelling aan te treffen.
  Praktisch heeft het SMARTboard het voordeel dat er ook met een vinger op gewerkt kan worden (leerlingen kunnen even naar het bord komen om iets te doen) terwijl er met de laatste borden en software (SMART Notebook 10.7) ook 2 mensen tegelijkertijd kunnen werken. Activ gebruikt een speciale pen en daar kunnen veel meer mensen tegelijkertijd op werken. Maar 2 lijkt toch wel het maximaal haalbare gezien de afmetingen van de borden.
  Kortom: een echte tip kan ik niet geven. En misschien maakt het niet eens zo heel veel uit welk systeem je kiest.

  Succes,
  Bernard

 4. Jeroen

  Wij staan als school voor de keuze om een digitaal bord en geschikte software aan te schaffen. Zowel Smart lijkt er iets meer uit te springen qua software. Alleen zijn wij niet zo blij met de vertraging die Smart board lijkt te hebben. Heeft Active een beter bord? Heb jij een tip voor ons?

  Dank!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.