Links (februari 2011)

Discriminatie: A class divided

Blue-eyed people are smarter than brown-eyed people. They are cleaner than brown-eyed people. They are more civilized than brown-eyed people.

De dag nadat Martin Luther King vermoord werd verdeelt juf Jane Elliott de klas in betere leerlingen met blauwe ogen en de mindere leerlingen met bruine ogen. Jane legt de nadruk op alles waarbij het er op lijkt dat de kinderen met blauwe ogen echt wel beter zijn dan leerlingen met bruine ogen. De leerlingen met bruine ogen mogen ook minder en worden direct gepest.

Een dag later geeft Jane Elliott aan dat ze zich vergist had. Uit onderzoek bleek dat de kinderen met bruine ogen eigenlijk veel beter zijn en worden de rollen omgedraaid met direct resultaat.

Jane Elliott: Russell, where are your glasses?
Russell: I forgot them.
Jane Elliott: You forgot them. And what color are your eyes?
Russell: Blue.

Rond deze lessen is een goed gedocumenteerde website opgezet met het originele filmmateriaal uit de jaren 70. Wel in het Engels maar goed te volgen.

Mocht je nog twijfels hebben over het effect van het benoemen van vooroordelen over kinderen dan is dat na het zien van de documentaire denk ik wel verdwenen.

“We had one (brown-eyed) girl with a mind like a steel trap who never misspelled a word until we told her that brown eyes were bad,” Elliot said, demonstrating the power of prejudice in shaping children’s self-images.

Beeldcitaat: A Class Divided
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Over docenten, Over leerlingen en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s