Weblog voor begeleiden stage

Nu de Maatschappelijke stage daadwerkelijk doorgaat komt het besef dat het nog een hele klus wordt om de leerlingen zinvolle plekken te laten vinden en om ze daadwerkelijk te begeleiden. Met 30 uur stage lopen kan je de leerlingen ook niet allemaal bezoeken (althans met 30 leerlingen mag je er dan niet te lang over doen).

Een weblog kan dan uitkomst bieden. Zowel bij het aansturen van het hele proces op een manier waarop ook ouders op de hoogte kunnen zijn (met RSS feeds of email notificaties), als bij het begeleiden van de leerlingen zelf.

Op de website Digitale Didactiek staat het IDEE “Weblog voor het begeleiden van een (buitenlandse)stage” met veel tips over het gebruik van een weblog bij stages. Het bericht is al enkele jaren oud maar bevat nog steeds veel nuttige tips. Bijvoorbeeld:

Voor eerste indruk: Maak 5 foto’s (bijvoorbeeld van je werkplek) die kenmerkend zijn voor je stagebedrijf. Licht deze toe.

Een stage weblog is niet nieuw (zoekterm “stage opdracht” geeft veel hits tot wel 10 jaar terug) maar wordt ook nu nog regelmatig gebruikt.

Bijvoorbeeld: Kelly op blogspot.com of Michiel op WordPress.com. Het maakt niet uit welke weblog de leerling kiest/gebruikt ze hebben allemaal vergelijkbare mogelijkheden. Misschien dan een school de weblog software liever in school wil plaatsen maar dat is ook geen probleem (bijvoorbeeld met WordPress die de software als OpenSource aanbiedt en geschikt is voor een multi user versie).

Als je als begeleider/mentor/docent het voordeel ziet van communiceren via een weblog en de leerlingen bijtijds leert hoe het werkt dan heb je, denk ik, snel een goed werkend en betrouwbare manier om met leerlingen te communiceren over hun stage.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.