Waarom Wikiwijs voor mij niet werkt (4): Objecten

Voor nu even een laatste bericht over Wikiwijs en de functionaliteit die ik in Wikiwijs mis. Ik heb het idee dat er nog wel meer over te vertellen is maar deze weblog is daar misschien niet de beste plek voor.

Fragmenten/elementen zijn de onderdelen die nog geen relatie hebben met elkaar. Pas door het samenvoegen van fragmenten ontstaat lesmateriaal. Een uitleg, een reken voorbeeld, een opgave, een prakticum, …

Hoewel Wikiwijs wel aangeeft dat er objecten (een serie elementen in Wikiwijs taal) gemaakt worden is hiervoor verder geen voorziening aanwezig. In een arrangement kunnen fragmenten/elementen na elkaar gezet worden. Er kunnen ook bladzijden gemaakt worden met fragmenten/elementen. Maar je kan het nergens een object noemen.

Bij tekenprogramma’s (Autocad of digibord software) is het vaak mogelijk om losse lijn stukjes te tekenen en die later met elkaar te verbinden. Het wordt dan een groep die je als geheel kan verslepen.

Binnen lesmateriaal worden ook groepen gemaakt. Bijvoorbeeld een tekst “Opgave”, gevolgd door een tekstje, een plaatje, en een paar vragen. Of een tekst “Rekenvoorbeeld”, een tekstje, een plaatje en een stukje tekst.

Binnen Wikiwijs kan je deze fragmenten wel na elkaar plaatsen maar ze niet met elkaar verbinden. Het is niet mogelijk om aan te geven welke fragmenten bij elkaar een opgave vormen.

Waarom zijn objecten nuttig. Allereerst is het handig om een opgave als geheel te kunnen verplaatsen naar een ander arrangement. Bijvoorbeeld een lesserie over krachten. Na een uitleg staat een opgave van een auto met een lekke band die verwisseld moet worden. Heel karakteristiek, maar hetzelfde resultaat kan bereikt worden met een opgave over een til lift in de zorg of een fitness apparaat. De lesserie krijgt dan 3 verschillende uitvoeringen waarbij bepaalde opgaven verwijderd worden en andere ingevoegd. Dit spelen met lesmateriaal kan alleen handig als je objecten als geheel kan behandelen.

Verder zouden objecten een andere vormgeving kunnen krijgen. Opgaven worden bruin, een uitleg krijgt een ander lettertype, een rekenvoorbeeld krijgt een kadertje, een verdiepingsvraag wordt paars, … Hiervoor is het nodig dat de objecten herkend kunnen worden en dat er in de vormgeving rekening gehouden wordt met deze object soorten.

Wikiwijs heeft deze mogelijkheden niet voor zover ik kan zien. Objecten zouden ook terug geplaatst moeten kunnen worden in Wikiwijs (commons.wikiwijs.nl ?). Voor een lesserie zou je dan objecten moeten kunnen invoegen in een arrangement (dus niet alleen fragmenten). Een lesserie bestaat dan uit een object 5 (uitleg), 56 (rekenvoorbeeld) en de objecten 312, 432 en 456 (3 opgaven).

Uiteindelijk zou het mooi zijn als er ook een besloten toets variant van het arrangement komt waarbij opgaven als object kunnen worden binnengehaald.

Voor mijn gevoel is het onderdeel objecten alleen genoemd maar nog lang niet geïmplementeerd. Mij is niet duidelijk of dit de bedoeling is, maar het noemen van objecten (een serie elementen) is niet zo zinvol als er niets mee gedaan wordt.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in ICT, Over docenten, Over lessen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Waarom Wikiwijs voor mij niet werkt (4): Objecten

 1. Bernard zegt:

  Beste Antoine,

  Bedankt voor je reactie. Objecten zijn een benaming die voortkomt uit de Handreiking Kwaliteit digitaal lesmateriaal (van Kennisnet) (http://www.box.net/shared/y8i85nabie) en daar niveau 2 zijn (na fragmenten). En het heeft ook gevoelsmatig wel enig nut. Op Flickr staan foto’s (fragmenten) maar als je een foto van de Eiffeltoren op pakt, er een kopje boven zet en een vraag onder hangt dan heb je ineens een opgave. Drie fragmenten vormen samen een geheel. Door die aan elkaar te koppelen ontstaat een object.

  In eXe zijn de iDevices inderdaad objecten. Deze objecten zijn al voorgevormd. Een activiteit bestaat uit een kopje en een tekstveld (twee fragmenten). Op zich kunnen er ook allemaal fragmenten onder elkaar gezet worden die samen een object vormen. In de praktijk zullen deze twee soorten door elkaar bestaan. Een kant en klare invuloefening, en een zelf samengestelde opdracht.

  Een object moet wel een naam krijgen die aangeeft wat het voorstelt. Enerzijds om ze terug te kunnen vinden, anderzijds om de vormgeving te bepalen (in eXe kan je dezelfde inhoud ook tonen in een andere stijl).

  Wikiwijs heeft objecten, voor zover ik kan zien, nog niet geïmplementeerd. Terwijl dat wel een logische stap zou zijn. Naar mijn mening moeten objecten ook terug geplaatst worden in Wikiwijs. Een toets bestaat dan uit een object “Titelblad” en (bijvoorbeeld) 10 objecten “Opgave”. De toets is dan een leereenheid in de benaming van Kennisnet.

  Zelf denk ik dat fragmenten niet goed naar voren komen in Wikiwijs. En ook objecten dus nog niet. Een object kan ook nog (eventueel later) uitgebreid worden. Een object “Opgave” kan ook een antwoord mee krijgen, een uitwerking, een video met het uitwerken van de opgave, een applet, … En dan is het van belang om de objecten op te pakken en de delen te laten zien die nodig zijn (de uitwerkingen en antwoorden liever niet in de toets maar wel bij het correctiemodel, de applet voor op het digibord). Maar alles hoort bij elkaar en blijft bij elkaar als object en is dan ook verplaatsbaar, op te slaan, te printen, te mailen, enz.

  Wikiwijs richt zich erg op leereenheden op dit moment, terwijl de onderliggende functies (fragmenten en objecten) nog niet lekker gebruikt kunnen worden.

 2. Even een vraag ter verduidelijking: zijn objecten vergelijkbaar met de mogelijkheid van de iDevices om deze binnen exelearning naar een andere pagina te verplaatsen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.