Als Wikiwijs explodeert gaat het mis

Bij het commentaar bij het bericht “Wikiwijs keurmerk” schrijft Robert Schuwer:

[…] met name voor lessen en lessenreeksen maar ook voor objecten van niveau 2, het materiaal veelal zal moeten worden aangepast aan eigen gebruik.[…]

[…] Maar nog steeds zal het erg toevallig zijn als er een 100% match zit tussen de les en de context waarin het hergebruikt wordt.[…]

En dat is een interessant gegeven. In het VO zijn -als ik het goed begrepen heb- ongeveer 650 scholen. En binnen deze scholen wordt lesgegeven op verschillende niveau’s (vmbo, atheneum, ..).

Stel dat alle scholen op 2 niveau’s lesgeven. En dat scholen zelf altijd een eigen aangepaste versie gebruiken van het lesmateriaal. En dat binnen scholen altijd maar één versie gebruikt wordt van het lesmateriaal.

Van objecten. lessen, leereenheden, cursussen, … zullen dan meer dan 1000 versies bestaan! (650 scholen, x 2 niveau’s). En zelfs als de aannames anders zijn zal er sprake zijn van minimaal tientallen versies van hetzelfde lesmateriaal.

Als Wikiwijs lesmateriaal explodeert gaat het mis.

Helpt een keurmerk dan nog? Heeft een andere versie van een object met keurmerk ook direct dat keurmerk? Waarschijnlijk niet. Een Montessori object dat wordt aangepast is niet automatisch meer geschikt voor Montessori onderwijs. En als een object wordt aangepast omdat er taalfouten in staan dan is het origineel misschien niet meer zo interessant.

Kan lesmateriaal dat niet voldoet ooit nog uit het systeem verwijderd worden? Vermoedelijk niet. Allereerst is het materiaal geplaatst omdat het gebruikt wordt (zelfs met fouten). Ook heeft de maker het object geplaatst en verdient daar een vermelding voor. Zelfs een aangepast object moet terug verwijzen naar de originele bedenker en dat kan niet meer als het origineel verdwenen is.

Is lesmateriaal nog vindbaar als er van al het materiaal ook nog eens tientallen versies bestaan? Waarschijnlijk gaat het zoeken niet beter dan nu.

Binnen Wikiwijs kan ik niet terugvinden hoe ze met verwijzingen (copyright bepalingen) omgaan. Met tientallen versies van lesmateriaal is het goed houden van verwijzingen een lastige taak. Als ik nu een kopie maak van een Wikiwijs arrangement en dat ga aanpassen blijft de auteur van het originele arrangement staan. Objecten binnen een arrangement zijn veelal “gekoppeld” zonder dat duidelijk is waarmee de koppeling bestaat. Aanpassingen verbreken de koppeling maar ik zie geen bronvermelding ontstaan. Helemaal correct lijkt het niet te gaan.

Het lesmateriaal op (bijvoorbeeld) de website dichtheid.info maakt gebruik van eigen materiaal, foto’s van Flickr.com, maar ook van 2 leseenheden uit de leermiddelen database van de digischool. Alle verwijzingen staan er netjes bij. Maar als iemand een kopie maakt en dat gaat aanpassen dan heeft elk onderdeel zo zijn eigen verwijzing nodig. Verwijzingen op het niveau van leereenheden (niveau 3 en 4) zijn niet zo interessant (Samengesteld door …, Onder redactie van …), elk object en elk fragment moet zijn juiste verwijzing hebben.

Aangepaste versies van lesmateriaal moeten een dubbele verwijzing krijgen (Bron: origineel Hiele cc by, aangepast door Camelot cc by). En aanpassingen van aanpassingen maakt het steeds complexer. Wil Wikiwijs een succes worden dan zullen ze hier snel een oplossing voor moeten weten te vinden. Als de verwijzingen steeds vaker niet blijken te kloppen of niet volledig blijken te zijn dan kan dat de bereidheid om bij te dragen aan Wikiwijs wel eens negatief beïnvloeden.

Dit bericht werd geplaatst in ICT, Over docenten, Over lessen en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.