Zitten blijven helpt niet (en huiswerk maken ook niet)

John Hattie, een professor in Auckland Nieuw-Zeeland, heeft onderzoek gedaan naar allerlei zaken die het leren van kinderen beïnvloed. Eén van zijn bevindingen is dat zitten blijven niet helpt. Hattie ziet het niet zo zitten dat leerlingen die een jaar lang op een school rondhangen en daarbij onvoldoende resultaten behalen nog een jaar hetzelfde gaan doen. Blijkbaar heeft de leerling IETS ANDERS nodig om de kennis van dat jaar tot zich te nemen en tegelijkertijd klaar te zijn voor het volgende jaar.

Voor zover ik kan kan zien hebben leerlingen die een jaar blijven zitten zonder externe reden (bijvoorbeeld ziekte) vaak een slappe werkhouding opgedaan (alles is herhaling) die ze in het volgende jaar op breekt. Hattie heeft hier wel een punt lijkt mij.

Ook stelt hij dat huiswerk maken weinig effect sorteert. Huiswerk langer dan een uur per dag pakt zelfs negatief uit. Hij stelt dat verdiepende opgaven bij huiswerk niet werken (herhalingsopgaven werken beter). Als leerlingen een lastige opgave niet kunnen maken hebben ze een docent nodig (en als het niet zelfstandig lukt neemt de motivatie ook niet erg toe). Verder stelt hij (vanaf 9 minuten gaat het over huiswerk):

You don’t learn to study to do homework. You learn to study by being taught how to study in school.

Hattie heeft overigens wel meer dan 100 punten (video op Youtube hier en hier of in ppt bestand hier). Waarbij hij concludeert dat er heel veel geld uitgegeven wordt en heel veel discussie is over zaken die er eigenlijk niet toe doen. Zijn voorstel is om je te richten op de zaken die er wel toe doen.

Een gedachte over “Zitten blijven helpt niet (en huiswerk maken ook niet)

  1. Pingback: Leren leren, in de klas (1, de aanleiding) | Bernard Blogt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.