Smartboard functie: Screen capture tool 1 (schermafdrukken)

Veel mensen gebruiken schermafdrukken om het plaatje van het scherm in een ander programma te gebruiken. Zeker in het onderwijs worden door zowel docenten als leerlingen regelmatig schermafdrukken (screenshots) gemaakt. Hoewel je de gegevens dus blijkbaar op het scherm al kan zien hebben veel mensen de behoefte om de gegevens als plaatje te bewaren en te verwerken. Bijvoorbeeld om verschillende plaatjes te verwerken in een tekst document, een presentatie, een Notebook bestand, of gewoon als “archief”.

Smartboard software wordt geleverd met een “Screen Capture Tool” (Schermafdruk) maar eerst even kijken naar de standaard mogelijkheden om een schermafdruk te maken op een computer.

Windows

Een Windows computer heeft een Print Screen toets (PrtSc) die de gegevens van het scherm op het klembord plaatst. Gewoon PrtSc (of Ctrl + PrtSc) slaat het gehele scherm op, Alt + PrtSc slaat alleen het actieve window op. Je kan dan naar een ander programma gaan (bijvoorbeeld Word) en daar het plaatje van het klembord afhalen met de functie Plakken (Ctrl + v). Onder Vista is er nog een apart programma om te knippen en te plakken.

Mac

Op een Mac werkt het iets anders. Een schermafdruk wordt daar óf als plaatje (.png bestand) opgeslagen op je bureaublad, of opgeslagen op je klembord.

Mac
Mac

Het plaatje (bestand) van de schermafbeelding of direct van het klembord kan je de schermafbeelding vervolgens invoegen in een ander programma.

Marcel de Leeuw beschreef eerder deze maand enkele mogelijkheden voor het maken van screenshots. Hij gaat er van uit dat je niet alleen een plaatje wilt hebben, maar dat plaatje ook direct wilt bewerken. Zelf heb ik die drang niet zo. Lees ook het commentaar omdat ook daar veel mogelijke hulpprogramma’s genoemd worden. Op onze (Windows) schoolcomputers staat het (gratis) programma MWSnap geïnstalleerd (ook als download bij Tucows).

Het speciale Smartboard programma Screen Capture Tool beschrijf ik in een volgend bericht (Smartboard functie: Screen capture tool 2).

Een gedachte over “Smartboard functie: Screen capture tool 1 (schermafdrukken)

  1. Pingback: Smartboard links (november 2009) « Bernard Blogt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.