Sinner cirkel (diverse opmerkingen)

De Nederlandse Vereniging van Zeepfabrikanten (http://www.nvz.nl) (Sinner) geeft enkele beperkingen weer van de Sinner cirkel. Zo geeft een hogere temperatuur vaak wel een beter resultaat, maar soms kan het schoon te maken voorwerp helemaal niet tegen die hoge temperatuur (vlek weg, wollen trui gekrompen).

Er zijn ook schoonmaak middelen die niet tegen een hoge temperatuur kunnen.

Ook is het niet zomaar goed om de hoeveelheid chemie te verhogen. Er is een moment dat het schoonmaak resultaat niet sneller en beter wordt maar wel het milieu onnodig belast wordt.

Chemka is een bedrijf dat zich bezighoudt met onderhouds- en reinigingsmiddelen.

Nu bepaalt het te reinigen onderwerp wat voor welke middelen u inzet, een deur ontvetten voor u gaat verven vergt een totaal ander middel dan wanneer u uw plastic tuinmeubilair gaat reinigen. De deur zou u met thinner of dergelijke kunnen ontvetten maar uw tuinmeubilair beslist niet, het zou het plastic bij wijze van spreken opvreten. U zult eerder een kunststofreiniger uit de winkel nemen of een huishoudsopje op basis van water. Met deze middelen kunt u weer beslist niet uw deur ontvetten omdat de hechting van de verf problemen zal gaan opleveren.

Rijkswaterstaat noemt de Sinner cirkel bij het reinigen van ZOAB (Zeer Open Asfalt Beton) (pdf).

Door gebruik van stoom (temperatuur) kan niet alleen het warmte-effect worden benut (thermische schok) maar is ook een mini- malisering van het gebruik van reinigingsmiddelen (chemie) en het transport van het reinigingsmiddel naar de verontreinigde poriën te realiseren.

Bij Bright & Clean worden verschillende manier genoemd om tapijten te reinigen. En hoewel ze de Sinner cirkel noemen op die bladzijde blijkt uit de beschrijvingen van de verschillende systemen dat vooral het eindresultaat verschillend is bij de verschillende methoden. Als het eindresultaat niet gelijk is heeft het werken met de Sinner cirkel niet zo veel zin (al kan je wel over de 4 componenten TACT van de Sinner cirkel praten).

FleX-Sales is een bedrijf dat onder andere schoonmaak artikelen levert. Over de Sinner cirkel zeggen ze het volgende:

De theorie [van Sinner] gaat op als het gaat om het verwijderen van vetten. De meeste plantaardige en dierlijke vetten smelten bij ongeveer 50° C of iets hoger. Bij deze temperaturen gaat het gemakkelijker dan bij lagere temperaturen wanneer de vetten gestold zijn.

Bij het verwijderen van kalk klopt het verhaal [van Sinner]. Het oplossen van kalk in een zuur is een chemisch proces en in het algemeen verloopt dat sneller naarmate de temperatuur hoger is.

De Cirkel van Sinner klopt echter niet als het gaat om de verwijdering van eiwit resten. Bij hogere temperaturen gaan deze juist stollen en vastzitten aan het oppervlak.

In “Zo werkt een wasmachine” wordt uitgelegd welke beperkingen er zijn bij het wassen in een machine en hoe wij als gebruikers ons gedrag daar op hebben aangepast:

“Het is met de geringe hoeveelheid water en dertig of veertig graden al een wonder dat de was nu nog schoon wordt”, stelt Inge van Kessel, hoofd van onderzoeksbureau SOHIT.

Als een vlek er niet uitgaat, dan behandelen we hem toch voor. Dan gaat de vlek er met minder water en op een koudere temperatuur wel uit.

Electrolux heeft een Engelstalig boekje “Basics on Washing” (pdf) over wasmachines met onder andere aandacht voor de werking van de trommel (mechanische kracht) en het gebruik van water.

In oktober 2007 geeft Dr. Frank Roland Schroeder een lezing over “Sustainability in Detergents and Cleansers” (pdf). Hij kijkt naar de duurzaamheid van het wasproces (water verbruik, zeep verbruik, elektriciteitsverbruik).

Beeldcitaat: Roland Schroeder presentatie (Sustainability in Detergents and Cleansers)

Roland Schroeder gebruikt ook een mooie versie van de Sinner cirkel (met foto’s om aan te geven waar elk deel over gaat):

Beeldcitaat: Roland Schroeder presentatie (Sustainability in Detergents and Cleansers)

Ook het Forum Waschen gaat in op duurzaamheid, onder andere in een slideshare presentatie. Forum Waschen heeft ook (Duitse) werkbladen over het juist doseren van wasmiddelen e.d. Ook aandacht voor de elektriciteitskosten bij wassen met verschillende temperaturen (dia 9).

In het Nieuwsblad.be stond een stukje over het toenemende belang van de chemie bij het wassen:

Tot Unilever in de jaren negentig een product op de markt bracht dat zo sterk vlekken reinigde dat het gaten maakte in je wasgoed. Na enkele wasbeurten was je kleding versleten.’

Met als suggestie om 5 tennisballen in je wasmachine te stoppen om de mechanische kracht te vergroten.

Op de “India’s first F&B news website” schrijft Vikas Gandhi over de noodzaak om installaties schoon te houden:

The objective of cleaning and sanitation in any process plant is to:
– Prevent product contamination by micro-organisms, allergens & any foreign material
– Ensure continuous operation of the process equipment by avoiding: deposits, non-homogenous products, mechanical damage to equipment, reduced product flow
– Improved production efficiency (better heat transfer rates, lower losses etc etc)

Op de website van APS staat de Kennisbasis van het vak Gezondheidszorg & Welzijn met een voorbeeld opdracht met gebruik van de Sinner cirkel bij het kopje “Huishoudelijke zorg”:

Producenten van wasmiddelen hebben een product ontworpen waarmee je de bonte was, die we normaal gesproken op 40 graden zouden wassen, nu op 30 graden kunt wassen. Teken de cirkel van Sinner voor een gewoon wasmiddel voor de 40 graden was. Teken daarnaast de cirkel van Sinner voor het product waarvan de fabrikant zegt dat op 30 graden hetzelfde resultaat wordt bereikt.

Het Roelof van Echten College gebruikt de Sinner cirkel bij een opdracht waarbij een schoollokaal moet worden schoongemaakt (doc):

Teken de bij jouw karwei passende cirkel van Sinner. Leg uit waarom je dat zo gedaan hebt.

Als je nu nog een keer het zelfde karwei moet doen, wat zou je dan kunnen verbeteren?

Teken de verbeterde cirkel van Sinner.

Ook het schoonmaken van grafstenen is gebonden aan allerlei voorwaarden om schade te voorkomen.

En hier eindigt -voor nu- de serie over schoonmaken en de Sinner cirkel.

Meer over schoonmaken en de Sinner cirkel

Wassen door de jaren heen

Sinner cirkel

Wie was Dr. Sinner?

Sinner cirkel (voorbeelden)

3 gedachtes over “Sinner cirkel (diverse opmerkingen)

  1. Pingback: Wie was Dr. Sinner? « Bernard Blogt

  2. Pingback: Sinner cirkel « Bernard Blogt

  3. Pingback: Sinner cirkel (voorbeelden) « Bernard Blogt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.