Weblog voor gratis lesmateriaal (over het begrip dichtheid)

Lesmateriaal in een weblog. Een hele lesserie over dichtheid met docenten handleiding.

Gisteren is op Dichtheid.info een aantal lessen gepubliceerd over dichtheid waarbij gebruik gemaakt is van een WordPress weblog. Dichtheid.info gebruikt de weblog vooral om gebruikers te informeren over aanpassingen in de site (met rss of email abonnementen). De rest van de website gebruikt statische bladzijden met een menu bovenin.

Dichtheid praktisch gezien.

Dichtheid.info beschrijft een methode om het begrip dichtheid te introduceren waarbij vooral praktische lessen gebruikt worden, er opgaven geoefend worden en een afsluitende toets volgt.

Het lesmateriaal bestaat uit een uitgebreide docenten beschrijving van de vooral praktische lessen (wordt op aanvraag gratis toegezonden) en opgaven voor leerlingen online (en die kunnen ook geprint worden). Ook is er een dichtheden tabel opgenomen zodat leerlingen alle informatie bijeen hebben. Het lesmateriaal (inclusief de meeste foto’s) is beschikbaar gesteld onder de Creative-Commonslicentie Naamsvermelding 3.0 Nederlands.

Het is natuurlijk de vraag of dit lesmateriaal ooit door Wikiwijs gevonden zal worden, of dat Dichtheid.info alleen via een zoek machine te vinden zal zijn.

3 gedachtes over “Weblog voor gratis lesmateriaal (over het begrip dichtheid)

  1. Bernard

    Beste Robert,
    Bedankt voor het metadateren (Delen) van de informatie. Je vraag over het wachtwoord begrijp ik wel, maar in onze beleving moeten leerlingen geen toegang hebben tot de docentenhandleiding, het proefwerk en de uitwerkingen. Wel willen we het lesmateriaal en de docentenhandleiding en het proefwerk en de uitwerkingen bij elkaar houden. Er zijn maar weinig leerlingen die goed om kunnen gaan met de opdracht “maak die en die opgave, de antwoorden staan een bladzijde verder maar die mag je niet gebruiken”. Bij mij is op dit moment geen afgeschermde plaats bekend waar alleen docenten bij kunnen.
    Op dit moment kunnen docenten de docent materialen opvragen (en krijgen ze die als .pdf gemaild). De wachtwoorden zijn alleen voor de beheerders/schrijvers van de teksten. Er is dus geen account of wachtwoord nodig. Alleen het formulier invullen, paar dagen wachten en in de POST IN bak kijken. En als gebruikers de voortgang willen volgen dan volstaat een rss-feed of een email abonnement.
    Ik heb Jan-Bart net een wat uitgebreidere mail gestuurd over onze overwegingen bij het opzetten van Dichtheid.info.
    gr.,
    Bernard

  2. Dag Bernard,

    Inmiddels is het vindbaar gemaakt in Wikiwijs. Dat had je overigens ook zelf kunnen doen door in Wikiwijs Delen de link naar de blog van metadata te voorzien (de wijze waarop ik het nu gedaan heb). Mogelijk dat jij andere metadatawaarden had gegeven aan doelgroep en trefwoorden (ik ben geen natuurkundige en ken de achterliggende methode bij dit materiaal niet). Ik kan je ook wijzen op de Uploadservice van Wikiwijs (http://content.wikiwijs.nl/uploadservice), waarbij wij het metadateerwerk doen als je een aantal waarden voor vakspecifieke metadatavelden verschaft.

    Mooi materiaal trouwens, maar waarom zit het docentmateriaal achter een wachtwoord? We horen regelmatig klachten van Wikiwijs bezoekers dat ze opzien tegen het alweer moeten aanmaken van een account of aanvragen van een wachtwoord om dan bij het materiaal te komen.

  3. Aangezien het materiaal via een CC-BY licentie beschikbaar is gesteld zullen wij bij Wikiwijs natuurlijk ook onze uiterste best doen om dit vindbaar te krijgen via Wikiwijs.

    Ik laat het weten!

    Jan-Bart de Vreede
    Productmanager Wikiwijs

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.