Smartboard functie: Screen capture tool 3 (voorbeelden)

In dit bericht enkele voorbeelden waarbij je de Screen Capture Tool kunt gebruiken.

Maar eerst nog even aandacht voor de resolutie van de afbeeldingen. Schermafdrukken kunnen nooit scherper worden dan ze getoond worden op het scherm. Is het op het scherm goed te zien/lezen, dan is de schermafdruk ook goed te zien/lezen op het Smartboard. Maak je echter een plaatje van een klein stukje van het scherm, met de bedoeling dit later te vergroten dan wordt het geheel wazig/onscherp.

Originele schermafdruk
Object vergroot in Notebook presentatie

Schermafdruk van .pdf bestand

Of welk ander programma. Hier het examen Aardrijkskunde Havo 2009 (26 mei 2009) waarvan opgave 1 naar de Notebook presentatie is gehaald voor de bespreking.

.pdf bestand
.pdf bestand
Schermafdruk naar Notebook presentatie
Schermafdruk naar Notebook presentatie

Als een schermafdruk gemaakt worden van tekst die leesbaar getoond moet worden kan de tekst eerst zo groot mogelijk getoond worden op het scherm, voordat een schermafdruk gemaakt wordt. In programma’s zoals Word of bij het bekijken van een .pdf-bestand kan de tekst groter getoond worden door de zoom-factor aan te passen (menu-item > Beeld of View, en dan > Zoom). Internetbladzijden hebben soms een aparte knop die het lettertype kan vergroten. Ontbreekt die knop dan kan je proberen om de letters vergroot te tonen met Ctrl + + (Mac: Apple + +). Met Ctrl + (Mac: Apple + -) kan de tekst dan weer kleiner gemaakt worden. Als een website goed is opgebouwd worden de letters groter getoond, maar worden de regels korter zodat alle tekst zichtbaar blijft.

Schermafdruk van Notebook tijdens de les

Soms kan het handig zijn om een stukje van het scherm als plaatje elders in de Notebook presentatie te hebben. Als voorbeeld het optellen van 1/2 en 3/6. In een bijdrage van Linda op de weblog http://csdsmarties.blogspot.com laat ze een leerling dit beschrijven (hier).

Flash programma (fraction.swf)
Flash programma (fraction.swf)
1/2 en 2/6
1/2 en 2/6
Maak 2 keer een schermafdruk
Maak 2 keer een schermafdruk
Selecteer beide objecten ...
Selecteer beide objecten ...
... en maak ze half transparant.
... en maak ze half transparant ...
... en leg de objecten op elkaar.
... en leg de objecten op elkaar.

Het fraction Flash bestand is te vinden via hier (of anders hier).

Schermafdruk van Notebook bij voorbereiden van een les

Notebook presentaties worden veelal beter als ze voorbereid worden. Allereerst denk je iets langer na over wat je wilt laten zien, maar ook kan je de bladzijden van de presentatie beter vormgeven. Bijvoorbeeld: bij een les biologie is het onderwerp “Het skelet” en op een gegeven moment is het tijd voor het bot “dijbeen”. Je hebt het volgende plaatje met Creative Commons licentie (hier) gevonden en mag het vrij gebruiken.

Orginele plaatje
Originele plaatje

Met alleen dit plaatje kan je alle onderdelen op zich goed aangeven. Met een pen kan je de botten omcirkelen of zoiets. Maar als je de les voorbereidt kan je ook het volgende plaatje maken:

Skelet met accent op ht bot dijbeen
Skelet met accent op het bot "dijbeen"

Hiervoor is er een schermafdruk gemaakt van het dijbeen (eigenlijk 6 x) met de zoom-factor op 100% (om er voor te zorgen dat het schermafdruk precies op het orgineel past). De afbeeldingen zijn netjes op het origineel gelegd. Het originele plaatje is vervolgens deels transparant gemaakt (object selecteren en dan naar eigenschappen gaan) zodat de botten duidelijk geaccentueerd worden. Notebook bestand staat hier.

Inkleuren van vrije tekeningen

Vaste vormen hebben eigenschappen waarmee de lijnkleur en de invulkleur kan worden ingesteld. Maar vrije tekeningen hebben die mogelijkheid niet. Wat nu als je bijvoorbeeld het volgende figuurtje nodig hebt?

Boompje in het gras
Boompje in het gras

Maak hiervoor een tekening (in dit geval van een boompje) en ik heb er een vierkant omheen gezet. Dit is niet echt nodig maar helpt bij het goed plaatsen van de afdrukken. Maak ook vlakken met de kleuren die je wilt gebruiken. In dit geval 4, groen voor het gras, bruin voor de stam, donker groen voor de blaadjes en blauw voor de lucht.

De kleuren die nodig zijn in vlakken
De kleuren die nodig zijn in vlakken

Maak nu een schermafdruk van de boom:

Schermafdruk van de boom.
Schermafdruk van de boom.

De boom bestaat nu niet meer uit losse lijnen maar is 1 object geworden. Selecteer het object en klik op het driehoekje (rechtermuis menu) en kies “Picture Transparancy” (“Transparantie afbeelding instellen”).

Selecteer Picture Transparancy
Selecteer Picture Transparancy

En klik op het vlak dat als eerste gekleurd gaat worden (in dit geval het gras) en klik op “Set Transparency” (“OK”):

Selecteer het vlak van het gras
Selecteer het vlak van het gras

Plaats het object over het gekleurde vlak en het gras kleurt groen. Maak nu een schermafdruk van de boom met het groene gras, maak de stam transparant en zet het object over het bruine vlak. Herhaal deze stappen voor de bladeren (groen) en de lucht (blauw).

Herhaal de stappen
Herhaal de stappen

Tot slot nog 1 Screen Capture (Schermafdruk) maken maar nu van de boom zonder het zwarte vierkant.

Na het laatste schermafdruk
Laatste schermafdruk

Het Notebook bestand staat hier. Met dank aan Jim Hollis.

Tot zover de Screen Capture Tool (voor nu :-)).

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.