SMARTboard: Oriënteren

Het SMARTboard systeem bestaat uit een computer, een beamer, en het fysieke SMARTboard. Het SMARTboard dient daarbij EN als projectiescherm EN als een soort grote mousepad waarmee je de computer kan bedienen. Voor een goede werking is het van belang dat het SMARTboard precies weet waar het beeld van de beamer geprojecteerd wordt. Dit proces noemt SMARTboard: Oriënteren (vroeger noemde ze het Richten).

SMARTboard beschrijving voor het Oriënteren staat op de SMARTtech website (pdf hier of anders hier).

Het is van belang dat je de pen “ergens” op het Smartboard plaatst en dan naar het kruisje schuift en dan precies in het midden van het kruisje moet je de pen pas van het scherm afhalen. Als alle punten zijn gedaan dan moet het plaatje van de beamer weer kloppen met de bewegingen van de pen/vinger.

Avi Spector (Canada) heeft op zijn weblog een kort filmpje (3 minuten) geplaatst om te laten zien hoe het oriënteren precies werkt. Hij klikt direct op elk punt met een pen (en gebruikt niet de mogelijkheid om de punten “van opzij” te benaderen en de pen precies in het midden los te laten). De manier waarop Avi de oriëntatie uitvoert lukt bij mij vaak niet goed (ik stoot vaak willekeurig ergens tegen het bord bij de punten die niet aan de rand liggen, of klik niet helemaal netjes in het midden van het kruisje). Heb je een punt niet goed geraakt, dan kan je een stapje terug door op één van de knoppen op het pennen bakje van het  SMARTboard te drukken (of gebruik het pijltje links van het toetsenbord).

Pennenbak knoppen Smartboard

Soms wordt dit proces Uitlijnen genoemd, maar deze benaming is eigenlijk bedoeld voor het goed plaatsen van objecten op het scherm (kijk hier voor de beschrijving van Uitlijnen).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.