SMARTboard: Meerkeuzevragen

Meerkeuze (multiple choice) vragen kan je op het SMARTboard laten zien en leerlingen kunnen de antwoorden opschrijven op een blaadje. Ook kan je met de SMART Responce stemkastjes werken. Maar vaak is dat net iets te veel rompslomp. Wil je meerkeuzevragen (multiple choice vragen) centraal nakijken in de klas dan is het fijn als leerlingen daar bij helpen. Laat een vraag zien en laat een leerling het antwoord aanklikken. Als het antwoord juist is wordt dat direct zichtbaar. Er is dan directe terugkoppeling.

Hier een voorbeeld van directe terugkoppeling bij vragen voor Havo-4 bij het vak Maatschappijleer (thema Werk). Leerlingen lopen naar het bord en wordt het juiste antwoord gekozen dan zien ze dat direct.

Move to reveal

Als eerste de vraag waarbij de antwoorden in het oranje vlak geschoven moeten worden. Deze techniek heet Move to reveal. Het voordeel is dat er ook enige feedback kan worden opgenomen (zolang het maar in het oranje vlak past).

De vraag en de antwoorden zijn losse objecten die voor moeten staan (> Order, > Bring to front). Het antwoord heeft dezelfde kleur als de achtergrond (in dit geval wit en dat is normaal niet te zien). Staat alles goed dan kan de vraag en het oranje vlak vastgezet worden (> Lock in Place) en de antwoorden kunnen vastgezet worden (> Allow tot move).

Goede antwoord draait

Een andere manier die goed werkt (en iets sneller te maken is) staat hieronder. De teksten zijn ook hier weer 5 losse objecten. Als ze recht gezet zijn kies je het goede antwoord, gaat naar Eigenschappen (vierde tab), en gaat naar Object animation. In dit geval heb ik er voor gekozen om het goede antwoord rond te laten draaien als er op geklikt wordt (maar iets anders kan ook). Nu alles vastzetten (> Lock in Place) en de vraag is klaar.

Haal het Notebook bestand hier op.

Bron: vragen van Hanno Krijgsman bij Leermiddelen Database VO (na inloggen)

Tips (strategie) voor leerlingen bij meerkeuzevragen toetsen (Universiteit Leiden).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.