
Het Smartboard is in het gebruik net een te vol bureau. Wat je het eerst er op zet “staat achter” en het laatste “staat voorop”. En zoals dat op een bureau ook kan gebeuren raken er dingen verstopt. Zijn ze niet meer te vinden omdat er te veel bovenop ligt. Om te zien wat er onderop ligt moet je dingen verplaatsen.

Elk object kan naar voren en naar achter geschoven worden om zichtbaar te worden. De “Eerste tekst” staat achter, het oranje vak staat iets meer naar voren en de “Tweede tekst” staat vooraan. Deze drie objecten kunnen naar voren en naar achteren geschoven worden als dat nodig is. Selecteer een object, kies eigenschappen (klik op het driehoekje) en kies “Order” (“Volgorde”).

In het volgende plaatje staan een aantal door Smartboard mee geleverde figuren die eerst willekeurig om het scherm stonden. Na wat schuiven staat de boom in het midden, staan de heksen achterop en de houthakkers voorop.

Move to reveal
In de les kan je dit gebruiken om informatie “te verstoppen” achter een blokje. Door het blokje weg te schuiven komt de informatie te voorschijn. Dit wordt “Move to reveal” genoemd.

Het volgende plaatje van EncycloPetey is hier gevonden en leent zich prima voor “Move to reveal”. Eerst heb ik het plaatje vastgezet (“Lock in place”). Daarna heb ik groene vakjes getekend die over de tekst heen passen. In de les kunnen de vakjes weggeschoven worden om de teksten te tonen. Leerlingen kunnen het overigens ook zelf doen (en zien dan direct of het goede vakje is weggeschoven).


“Move to reveal” is snel te maken en wordt door leerlingen vaak gewaardeerd.
Succes.
Pingback: SMARTboard functie: Pull tab (voorbeelden) « Bernard Blogt
Pingback: Smartboard: Move to reveal (gordijn en vergrootglas) « Bernard Blogt