SMARTboard links (maart 2010)

Spreekwoorden fotograferen (in welke taal dan ook)

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Voor leerlingen zijn er veel opdrachten te bedenken die beelden gebruiken om iets duidelijk te maken. Bij WikiKids (lijkt meer bedoeld voor het PO maar deze opdracht is ook in het VO erg leuk om te doen) hebben ze een wedstrijd lopen over het fotograferen (of filmen) van spreekwoorden.

De spijker op de kop slaan

Foto: heremiet (cc by-nc) (1)

Wikikids heeft een foto/video wedstrijd waarbij spreekwoorden “gefotografeerd” moeten worden (als voorbeeld “De spijker op de kop slaan”). En dat kan in alle talen. Afhankelijk van de ict vaardigheden van leerlingen en docenten kunnen de gegevens geplaatst worden in een wiki, op een weblog, in Flickr (eventueel met een unieke tag met de mogelijkheid om er een slideshow van te maken met bijvoorbeeld flickrslideshow.com) of gewoon geprint en opgehangen worden. Bij het bespreken van de foto’s kan het SMARTboard natuurlijk goed dienst doen. Na verloop van tijd zijn er vermoedelijk zoveel spreekwoorden gefotografeerd dat er elke les bij elke taal wel één getoond kan worden (“Kijk naar de foto, welk spreekwoord zie je hier?” “En weet je ook wat dat spreekwoord betekent?”).

Periodiek systeem

Voor wie het periodiek systeem der elementen graag op het SMARTboard wil laten zien heeft cybraryman.com een overzicht gemaakt van allerlei versies die op internet te vinden zijn. Neem er even de tijd voor als je ze gaat bekijken omdat ze allemaal op elkaar lijken maar toch wel heel verschillend zijn. Zo heeft de tabel op ptable.com de mogelijkheid om een temperatuur in te stellen waarna wordt aangegeven of een element vast, vloeibaar of gasvormig is.

[via gettingsmarterwithsmartboards.blogspot.com ]

Bronnen

(1) http://www.flickr.com/photos/ejdk/241925637/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.